Skolverket vill inte flytta till Härnösand

TT

Publicerad 2020-01-30

Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson. Arkivbild.

Skolverket vill inte flytta en del av verksamheten till Härnösand. Enligt myndigheten vore det olyckligt och skulle drabba skolorna.

Det är utredningen Ökad statlig närvaro i Härnösand som föreslagit att delar av fem myndigheter utlokaliseras till Västernorrlands residensstad. För Skolverket handlar det om en del som utfärdar lärarlegitimationer.

Men en flytt skulle få orimligt stora negativa konsekvenser, skriver Skolverket i sitt remissyttrande. Få medarbetare skulle följa med, med följd att nyanställningar och upplärning skulle bromsa handläggningen kraftigt. Lärare skulle alltså få vänta längre på sin legitimation, vilket skulle drabba skolan som helhet – eftersom det bara är legitimerade lärare som får tillsvidareanställas och ansvara för betygssättning. Skolverket bedömer att väntetiden kan ligga på mer än tolv månader tre år efter flytten.

De andra myndigheterna som berörs av förslaget är Socialstyrelsen, Skatteverket, Sida och Kammarkollegiet. Förslaget omfattar cirka 80 årsarbetskrafter.

Följ ämnen i artikeln