Oro för ny konflikt mellan Israel och Libanon

TT TT-Reuters

Publicerad 2019-08-28

Libanesiska soldater patrullerar tillsammans med FN-styrkor i södra Libanon nära gränsen till Israel.

Hizbollah planerar att genomföra en "överraskningsattack" mot Israel efter att drönare kraschat i Libanon. Nu stiger oron för en ny väpnad konflikt mellan länderna.

Beskedet från den shiamuslimska rörelsen, som backas av Iran, kom under en tv-sänd intervju.

– Vi vill att attacken blir en överraskning, så vi har inget intresse av att delge några detaljer. De kommande dagarna kommer att utvisa det, sade Hizbollahs ställföreträdande ledare Sheikh Naim Qassem.

Under helgen störtade de två påstått israeliska drönarna i en förort till Libanons huvudstad Beirut, något som mötts av kraftiga reaktioner Hizbollah. Även Libanons president Michel Aoun fördömde händelsen och liknade den vid en krigsförklaring. Enligt libanesisk media ska även ett israeliskt luftangrepp ha genomförts mot den militanta rörelsen Folkfronten för Palestinas befrielse (PFLP) i Libanon.

Upptrappningarna har skapat en oro för en ny väpnad konflikt mellan de gamla ärkefienderna Libanon och Israel, som utkämpade ett månadslångt krig 2006.

Hizbollah uppger dock att ett nytt krig är osannolikt.

– Jag utesluter att stämningen kommer att innebära ett krig, men däremot en respons på en attack, sade Qassem i tv-intervjun.

De stigande spänningarna sammanfaller med nyvalet i Israel om knappt tre veckor. Analytiker menar att premiärminister Benjamin Netanyahu försöker att framstå som handlingskraftig inför valet.