Nils Öberg tar över Försäkringskassan

TT

Publicerad 2019-05-02

Nils Öberg presenteras som ny generaldirektör för Försäkringskassan av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Efter turerna kring chefsposten på Försäkringskassan blir Nils Öberg ny generaldirektör för myndigheten.

Samtidigt slopar regeringen målet om högst nio sjukdagar per person, innan det uppnåtts.

Nils Öberg lämnar tjänsten som högsta chef på Kriminalvården, som han haft sedan 2012, för att bli ny generaldirektör på Försäkringskassan.

– Jag bestämde mig för väldigt länge sedan för att jag vill jobba med meningsfulla frågor och finnas i ett sammanhang där man bidrar till att utveckla samhället. Det här är ett sådant jobb, säger Nils Öberg till TT.

Enligt regeringen har Öberg lett Kriminalvården mot ökat förtroende, både internt och externt, på ett förtjänstfullt sätt.

– Han har ett mycket starkt ledarskap. Det är också så att Kriminalvården är en myndighet som inte heller klarar sitt uppdrag utan att samverka med andra aktörer, precis som Försäkringskassan, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Stora nedskärningar

Det har gått över ett år sedan regeringen under uppmärksammade former petade den tidigare generaldirektören Ann-Marie Begler med några dagars varsel. Regeringen hänvisade just till en bristande samordning med andra myndigheter, framför allt Arbetsförmedlingen.

När Nils Öberg tillträder den 3 juni sker det i ett läge där Arbetsförmedlingen planerar stora nedskärningar.

TT: Hur ska ni klara samordningen då?

– Det kommer vi såklart att behöva förhålla oss till. Men Arbetsförmedlingen kommer att finnas kvar som en stor och central förvaltningsmyndighet, så det handlar bara om att tänka om och hitta nya arbetsformer, säger Nils Öberg.

Regeringen överger också målet om max 9,0 sjukpenningdagar per person och år till år 2020, innan det uppfyllts. Istället införs en mer vag formulering om att sjukfrånvaron ska vara "långsiktigt stabil och låg". Enligt Strandhäll ledde målsättningen om 9,0 sjukdagar till oro.

– Vi kunde vid många tillfällen uppfatta att den missförstods. Då har vi valt att omformulera oss och arbetet framåt handlar nu om att stabilisera sjukfrånvaron och att människor får det stöd de behöver, säger hon.

Öka förtroendet

Att öka förtroendet för Försäkringskassan är något som Nils Öberg ser som en av sina viktigaste arbetsuppgifter framöver.

– Det hänger ihop med att vi behöver vinna en del respekt för det arbete som myndigheten utför och förståelse för den komplexitet det innebär att göra de bedömningar som Försäkringskassan gör varje dag, säger han.

TT: Även tidigare generaldirektörer har tagit sikte på förtroendet – är det inte viktigare att ni fokuserar på att utföra ert arbete?

– Jag tror inte att man jobbar med förtroendefrågorna kampanjmässigt, utan för mig handlar det precis som just det – att förtroendet kommer när man gör ett bra jobb.

"Utmärkt arbete"

Även Maria Hemström-Hemmingsson, som regeringen utsåg till tillförordnad generaldirektör på Försäkringskassan när Begler petades, hade sökt tjänsten.

– Maria har gjort ett alldeles utmärkt arbete under det här året. Hennes kompetens kommer naturligtvis att tas tillvara i statsförvaltningen, säger Annika Strandhäll.

Hemström Hemmingsson saknar möjlighet att gå tillbaka till sitt jobb på Inspektionen för socialförsäkringen eftersom myndigheten har som uppgift att granska Försäkringskassan – hon skulle bli jävig.

Rättad: I en tidigare version av texten fattades ett ord i ett citat av Strandhäll vilket gjorde det missvisande.