Fördel Biden inför nattens primärval

Publicerad 2020-03-10

Supertisdagen gav rejält med ny luft under vingarna för Joe Biden.

I natt svensk tid ska sex nya delstater gå till valurnorna – och nu är det upp till bevis för pressade konkurrenten Bernie Sanders.

Vem ska utmana Donald Trump i november?

Efter supertisdagen förra veckan hoppade flera kandidater av och sedan dess står slaget mellan veteranerna Joe Biden, 77, och Bernie Sanders, 78.

(Tulsi Gabbard, 38, är tekniskt sett fortfarande med i racet, men har bara lyckats skrapa ihop 2 ynka delegatsröster.)

Joe Biden, som gjorde ett rejält ryck under supertisdagen med vinst i tio av fjorton delstater, leder nu både i antal delegater och i färska opinionsundersökningar.

Men kampen mellan kandidaterna är knappast över och 62 procent av delegatsrösterna ska fortfarande hitta sina ägare, varav 9 procent i tisdagens primärval.

Bernie Sanders och Joe Biden har flera strider att utkämpa innan någon av dem kan bli demokraternas presidentkandidat.

Då är det dags för delstaterna Washington, Missouri, Mississippi, Idaho, North Dakota och Michigan att gå till valurnorna. I Michigan står 125 delegater på spel, vilket gör delstaten till den viktigaste att vinna i natt.

Frågan är om Bernie Sanders kan reprisera sin Michigan-succé från 2016? Han vann då över Hillary Clinton, vilket gav hans kampanj en rejäl skjuts och väckte hopp hos hans anhängare.

Men i år är utgångsläget ett annat för Vermont-senatorn.

– Vi jobbar så hårt vi kan eftersom Michigan är väldigt väldigt viktig i primärvalsprocessen. Vi hoppas kunna upprepa vår seger från 2016, sa Bernie Sanders till CNN i söndags.

Demokrater som bor utomlands får också rösta i nattens primärvalsomgång, och där väntas Bernie Sanders ha viss fördel. Men annars är det definitivt Joe Biden som just nu seglar i medvind. Han har den senaste tiden dessutom fått stöd från många tunga demokrater, som senatorerna Kamala Harris och Cory Booker samt de avhoppade kandidaterna Mike Bloomberg och Pete Buttigieg.

Elizabeth Warren har däremot inte uttryckt sitt stöd för vare sig Biden eller Sanders än.

Samtidigt som Biden och Sanders kämpar om presidentkandidat-posten är det upp till bevis för den sittande presidenten Donald Trump – som just nu är under hårt tryck på hemmaplan vad gäller coronavirusets utbredning i USA.

Hur han fortsatt hanterar epidemin kan ha stora politiska konsekvenser och stor betydelse för hans förmåga att bli omvald i november.

För tillfället får Trump kritik från många håll, bland annat från Hillary Clinton:

– Det folk ska förvänta sig från sin president är att han fokuserar på ämnet, inte på att skuldbelägga och hitta på öknamn, sa Clinton till CNN:s Fareed Zakaria häromdagen.

LÄS VIDARE