Skolchefen om corona-sjuka läraren: Finns garanterat fler

Publicerad 2020-05-07

Christina Stenhammar, skolchef för Uppsala kommuns grundskolor.

I samband med avslöjandet att en lärare på en grundskola i Uppsala bekräftats smittad av covid-19 riktades hård kritik mot kommunen och den aktuella skolan för att man inte informerat vårdnadshavare och elever.

– Risken finns att det börjar spekuleras, och att man vaggas in i en falsk trygghet, säger Christina Stenhammar, skolchef för Uppsala kommuns grundskolor, som tror att fler skolor är drabbade.

Nyligen avslöjade SVT Uppsala att en lärare på en grundskola inom Uppsala kommun bekräftats smittad av covid-19.

– Jag tycker det är riktigt dåligt att inte meddela föräldrarna. Vi har alla ett samhällsansvar, säger en anställd på skolan som vill vara anonym.

Enligt uppgifter till SVT Uppsala ska också skolledningen belagt personalen med munkavle, något som inte alls stämmer enligt Christina Stenhammar, skolchef för Uppsala kommuns grundskolor.

– Det stämmer absolut inte. Det skulle vi aldrig göra.

Hur kan det komma sig att skolan tolkar det så?
– Det vet jag inte, men det kanske kan har skett någon misstolkning eller liknande. Däremot kan vi ju inte gå ut och berätta om enskilda medarbetares hälsotillstånd, och det vill jag vara väldigt tydlig med, fortsätter Christina Stenhammar som också påpekar att ingen får jobba om man har symptom.

– Ingen med misstänkt, eller bekräftad, smitta får befinna sig i skolans lokaler. Alla med minsta symtom ska hålla sig hemma.

”Det finns garanterat fler fall”

Enligt Christina Stenhammar finns det också risker med att gå ut och informera om enskilda fall.

– Risken finns att det börjar spekuleras, och att man vaggas in i en falsk trygghet och därför inte tror att det finns smittade på just min skola.

Finns det någonting som skulle få kommunen att ändra rutinerna?
– Om det är så att rekommendationerna ändras, och vi inför smittspårning igen, då kommer vi att följa det.

Tror du att det finns fler skolor som är drabbade?
– Vi har ju en allmän smittspridning i samhället sedan en tid tillbaka. Så det vore konstigt om det inte förekommer, eller har förekommit, på andra enheter också, fortsätter Christina Stenhammar.

– Det finns garanterat fler fall, och det är viktigt att vi inte slappnar av, utan att alla fortsätter att göra det man kan för att minimera risken att smittan sprids vidare.

Förstår du dem som ändå blir oroliga?
– Det förstår jag absolut. Men du kan ju bli smittad även om du går och handlar mat. Men jag kan lova att vi gör allt det vi kan från kommunens sida för att minimera riskerna.

ANNONS