”Machokulturen inom byggbranschen är fruktansvärd”

Uppdaterad 2017-11-27 | Publicerad 2017-11-14

Byggbranschen har länge varit en mansdominerad arbetsplats med en utbredd matchokultur och kvinnoförakt.

Men i takt med att alltfler kvinnor tar sig in i branschen bildas nya nätverk för att förändra dåliga attityder.

– Företagen har börjat inse att man måste rekrytera från hela befolkningen och inte bara halva, säger Emmelie Renlund från Nätverket för kvinnliga byggnadsarbetare.



Hon är en av flera kvinnor som ingår i Näta – Nätverket för kvinnliga byggnadsarbetare – som startade 2001.

Förutom centrala nätverksträffar och en nystartad Facebookgrupp med runt 50 medlemmar håller Näta även på att bygga upp flera regionala och lokala nätverk runtom i landet, vilket redan nu finns i Gävle och Dalarna.

– Genom nätverken delar vi erfarenheter och hjälper varandra med alltifrån att hitta kläder, facklig utbildning till hur man ska hantera olika situationer på jobbet. Det är till för att stötta, stärka och behålla kvinnor i byggbranschen, berättar Emmelie Renlund.

Sexuella trakasserier vanligt

Emmelie, som själv jobbat som snickare i flera år, beskriver arbetsklimatet i den mansdominerade branschen som mycket ojämställt.

– Det finns en machokultur som är fruktansvärd och som både kvinnor och män upplever som väldigt jobbig och som vi måste jobba för att få bort.

Bland kvinnorna i nätverket är erfarenheterna av sexuella trakasserier och ofredanden dessvärre mer vanligt än ovanligt berättar Emmelie.

– Många gånger orkar man inte göra något eller så står ord mot ord. Själv har jag flera gånger bara låtit det rinna av mig för jag vet att det finns andra manliga kollegor som är bra och som backar mig.

Emmelie Renlund från Nätverket för kvinnliga byggnadsarbetare.

Smisk på rumpan och våldtäktsförsök

Emmelie berättar att hon och många med henne upplever att flera av de manliga kollegorna inte vågar säga ifrån av rädsla för att själva bli utsatta.

– Men för mig som kvinna så finns det inget att förlora. Det är redan accepterat och förväntat att jag ska att säga ifrån.

Majoriteten av trakasserierna som förekommer under arbetstid yttrar sig verbalt, förklarar Emmelie. Hon understryker dock att det även förekommer fall sexuella övergrepp genom både smisk på rumpan och våldtäktsförsök.

– En tjej som var helt ny i branschen var med om ett våldtäktsförsök av en manlig kollega. Han avbröt dock när en målare kom, men hon vågade aldrig anmäla. Hon var rädd att ingen skulle tro på henne.

Måste rekrytera från hela befolkningen

Emmelie berättar att tjejen efter händelsen bad sin chef om att slippa jobba med mannen, vilket hon tilläts. Efter ett tag bytte hon jobb.

– I ett annat fall blev en annan kvinna sexuellt trakasserad av en arbetsledare. Arbetsgivaren försökte bara dra ett streck över det som hänt och tillät även mannen att jobba kvar. Han var ju den som skulle ha tagits bort från byggarbetsplatsen på en gång.

Trots flera mörka exempel säger Emmelie att det trots allt blivit bättre i branschen och att utvecklingen går framåt – trots att det tar lång tid.

– Vi har ju med oss samhället på ett annat sätt nu och Byggnads jobbar verkligen stenhårt med de här frågorna, vilket gör det enklare att prata om på arbetsplasterna. Men det är fortfarande långt kvar och många arbetsgivare måste ännu inse att de inte bara kan rekrytera från halva befolkningen.

– För genom att anställa fler kvinnor kommer arbetsgivarna att tvingas att hantera frågor kring jämställdhet och sexism.

Vet inte hur de ska agera

Emmelie vittnar om att många arbetsgivare verkar ha problem med att veta hur de ska agera om någonting händer ute på arbetsplatserna.

– Företagen måste börja jobba med attityden hos männen. Det kan inte vara så att kvinnorna ska ha ansvaret att komma in och förändra detta.

Vidare förklarar Emmelie att förändring börjar redan i ett tidigt stadium.

– Många kvinnor som börjar på byggprogrammet slutar. Jag minns själv en lärare som behandlade oss tjejer som luft. Vi fanns inte för honom. Samtidigt fanns det lärare som var helt fantastiska men vi måste intala våra barn att det är okej att jobba i byggbranschen även som tjej.

”Problemen finns överallt”

På frågan vilken effekt metoo-kampanjen har haft på byggbranschen svarar Emmelie att många nu nog inser omfattningen av problematiken.

– Detta är ingenting som bara händer i vissa branscher eller organisationer. Det finns överallt och sker överallt. Vi är inte skyddade någonstans. Men det känns som att vi har vind i seglen nu och möjlighet att faktiskt förändra.

Dock måste arbetsgivarna vara med på tåget, menar hon.

– Det är superviktigt att de drar sitt strå i stacken. Det är upp till bevis nu. Både vi och fackföreningen gör allt för att få till en förändring så då måste även arbetsgivarna visa att de är med oss och menar allvar, säger Emmelie.