Förhandlingarna klara för anställda i handeln

Publicerad 2023-04-02

Handels avtalssekreterare Martin Nyberg och förbundsordförande Linda Palmetzhofer håller pressträff.

Parterna har kommit överrens om ett nytt kollektivavtal för anställda inom handeln.

– Det är de högsta löneökningar som vi fått igenom någonsin, säger Linda Palmetzhofer, ordförande för Handelsanställdas förbund.

Arbetsgivarorganisationen Svensk handel och Handelsanställdas förbund har kommit överens om ett nytt kollektivavtal för butiksanställda, lagerarbetare och anställda inom e-handeln. Det meddelade parterna under söndagseftermiddagen.

Avtalet följer det så kallade ”märket” som fastställdes av industrins parter i fredags och ger en löneökning på 7,4 procent över två år. 4,1 procent första året och 3,3 procent år två. För en heltidsanställd motsvarar det 1110 kronor mer i lönekuvertet första året och 985 kronor andra året. Lönehöjningarna träder i kraft från 1 april.

Ordföranden för Handelsanställdas förbund, Linda Palmetzhofer är nöjd med resultatet.

– Jag känner mig glad och stolt över att vi lyckats ro i land det här. Det är de högsta löneökningar som vi fått igenom någonsin.

Totalt omfattar det nya avtalet 200 000 anställda.

Utmanande för arbetsgivarna

För arbetsgivarna kommer det nya avtalet bli utmanande och att det kan bli aktuellt med uppsägningar kan inte uteslutas.

– Vi är i ett läge där vi inom handeln ser de största försäljningstappen på 30 år. Att i det läget landa i ett avtal som är det högsta i industriavtalets historia kommer självklart bli enormt utmanande för handeln. Samtidigt ser vi hur kostnadsökningarna rusar. Sammantaget kommer det bli extremt tufft för företagen, säger Sofia Larsen, vd för Svensk Handel.

Svårare att ”hyvla”

Att hyvla anställdas arbetstid - något som bland annat H&M kritiserats för - kommer också bli svårare i framtiden med det nya avtalet.

– Nu måste man överväga andra alternativ om man ska göra en omorganisation så det kräver mer i förhandlingstillfället. Så om vi för fram ett annat alternativ. Till exempel att säga upp en person istället för att hyvla på flera. Då behöver arbetsgivaren ta hänsyn till det.

Dessutom kommer det bli dyrare för arbetsgivarna att genomföra hyvlingen. Omställningstiderna blir längre med det nya avtalet. Har du exempelvis varit anställd i mer än 10 år blir omställningstiden nio månader, jämfört med dagens sex månader.

”En sista utväg”

För arbetsgivarna har det centrala varit att behålla kontrollen över arbetstiden, säger Sofia Larsen.

– För oss har det varit centralt att arbetsgivaren fortsatt har rätt att leda, fördela och organisera arbetet.

Dessutom är hyvling redan en sista utväg för företagen, säger hon.

– Det är ingenting som sker kontinuerligt eller något som ett företag gör lättvindigt. Hamnar man i ett sådant läge är det oftast en sista utväg. Alternativet är att lägga ned verksamheten eller stänga ned en butik.

Följ ämnen i artikeln