Gugge, 91, går ner i spagat varje dag

Publicerad 2022-11-22

RÖRUM. Sitta i stadsparken och mata duvor?
Nej, det är inget för Gugge Björk, 91. Hon gör morgonjympa varje dag och går ner i spagat.
– Jag är ju så rörlig. Men det är viktigt att hålla sig i form, säger hon.

Konstnären Gugge Björk skulle kunna ta det lite lugnt efter ett långt aktivt liv. Det gör hon inte. Varje morgon startar med att hon gör morgonjympa i en kvart. Först i sängen och senare på golvet.

Hon sitter vid köksbordet i korsvirkeshuset och ser nästan oförskämt pigg ut med ett brett leende och glimten i ögat.
1947, när hon var 16 år, kom hon till Skåne från danska Tønder, några få kilometer från gränsen till Tyskland. Då hade hon varit med om att familjens hus bombats. Två gånger.
– Jag är lycklig och glad att jag har det så bra nu. Trots att jag har upplevt så mycket elände, säger hon.

Gugge Björk, 91.


På köksbordet ligger hela hennes dagliga liv, i form av en batikduk. Den visar bilder på hur hon går upp på morgonen, gör morgongymnastik och dricker sitt morgonkaffe.

Vad har du för morgonrutin?
– Jag gör min morgonbön och så gör jag mina rörelser i sängen. Jag ser till att göra rörelser för hela kroppen. Och så stiger jag upp och så fortsätter på golvet.
Hon stretchar med armarna över huvudet, åt sidan, benen och står i plankan i sängen.

Flera av övningarna har hon lånat från yogan.
– Jag gick på yoga förut, men gör det inte längre. Det var jättebra, men instruktören har slutat så det blir inget mer. Jag gör några övningar som jag kommer ihåg, säger Gugge.

Promenerar varje dag

Rörelse är viktigt, betonar hon. Varje dag ser hon till att promenera efter sin morgongymnastik. Oftast med sina gåstavar.
Antingen går hon bygatan fram till kyrkan och tillbaka eller så styr hon stegen till Mandelmanns gård.

– Ja, jag måste gå varje dag. Jag har mina stavar, för jag är lite osäker på balansen. Ibland har jag rullatorn, men med mina stavar så går jag rak i ryggen. Har man rullator så blir ryggen krökt.

Gugge Björk, 91, går promenader varje dag.

Hur kom det sig att du tränar så mycket?
– Det har jag gjort alltid. Alltid, alltid, alltid. Min syster och jag delade rum och så fort jag vaknade på morgonen gjorde jag gymnastik. Då sa hon: ”Åh, din jävla kärring! Du tror du ska hålla dig i form bara”. Hon skällde på mig, men det är därför jag är så frisk i dag.


Viktigt att äta sunt

Men det är inte bara viktigt att röra på sig varje dag. Kosten är minst lika viktig, säger Gugge.
– Jag äter sunt. När jag stiger upp på morgonen så äter jag havregrynsgröt med nypon, varje morgon. Och så har jag citronsaft eller apelsin som jag pressar och dricker. Det är mycket vitaminer och mycket näring.
Kött äter hon sällan, men fisk blir det ofta, helst torsk.

– Jag älskar torsk. Lax också, men torsk är bättre och spätta.
Alla former av grönsaker är givna på tallriken, dessutom passar hon på att plocka nässlor och nypon för att göra egen soppa och marmelad.
– Jag har alltid haft nyponmarmelad eller nyponsoppa hemma, det är nyttigt. Det är mycket vitaminer i nypon. Det kostar inget, det är bara att plocka.
En del av morgonrutinen består av att ringa dottern Kicki i Eslöv.
– Hon vill gärna veta att jag mår bra. För är man över 90 så vet man inte när man slutar. Men jag har levt ett bra liv, det har gett mig så mycket, säger Gugge Björk och ler brett.

Gugge Björk gick en skrivarkurs 2017, i samband med hennes 90-årsdag kom boken om hennes liv ut.
”Ät sund och närande och vitaminberikande mat, drick ingen sprit och inget vin. Jag dricker bara mjölk, te, kaffe, saft och vatten. Och att man rör på sig varje morgon. I bara tio minuter eller en kvart, du behöver inte mer. Och var ärlig inför dina vänner.”

Gugges tips för ett längre liv