Varningslarmen stod tysta när människor flydde bränderna

Publicerad 2023-08-11

Hawaii säger sig ha ett av världens bästa varningssystem vid naturkatastrofer.

Men när människor flydde för sina liv ljöd inte varningssirenerna.

I stället ska myndigheterna ha varnat via radio och mobiltelefoner, vars räckvidd kan ha begränsats av flera strömavbrott.

Bränderna på Maui, som är de dödligaste i landet sedan 85 personer dog i bränderna i Kalifornien 2018, fortsätter att härja i delstaten.

Minst 55 människor har dött och dödstalen tros öka när räddningsinsatserna fortsätter, enligt delstatens guvernör.

Gick inte ut några varningar

Med runt 400 sirener beskriver delstaten sitt varningssystem som ett av ”världens största integrerade utomhusvarningssystem för allmän säkerhet”, enligt AP.

Flera överlevare vittnar nu om att de inte hörde några sirener när de flydde undan bränderna. Först när de hörde explosioner och såg bränder i närheten förstod folk, som nyhetsbyrån AP pratat med, att de var i fara.

Varningssystem i Hawaii som ska skicka ut sirener vid katastrofer.

Varför sirenerna inte ljöd är oklart. Men myndigheterna valde istället att varna via mobiltelefoner, tv och radio. Samtidigt hade ön drabbats av flera strömavbrott och störningar i mobilnätet, vilket kan ha begränsat i vilken utsträckning varningarna kom fram.

En talesperson för Hawaiis beredskapsmyndighet säger att de inte har några uppgifter på att varningssirenerna gick igång när branden började i staden Lahaina.

En stor del av kommunikationen hade slagits ut i staden när branden bröt ut. Om varningarna som skickades till alla telefoner gick ut innan mobilnätet gick ner är oklart.

Tusentals byggnader har brunnit ner till grunden.

Fick inget meddelande på telefonen

Ett vittne som CBS News har pratat med, valde att fly Lahaina innan branden nådde staden.

”Vi bestämde oss för att det inte var säkert att stanna”, säger vittnet.

När han flydde staden hörde han inte några varningar. Han fick inte heller några instruktioner eller uppmaningar om att evakuera.

”Jag har inte fått någon varning, vid någon tidpunkt. Det finns ingenting på min telefon”, säger han.

Under torsdagen promenerade guvernören Josh Green runt i ruinerna av staden.

”Med några få undantag har Lahaina bränts ner till grunden”, sa guvernören och menade att det ”utan tvekan känns som en bomb” släppts över staden. Hundratals hem ska ha brunnit ner och över 100 byggnader har förstörts.

Följ ämnen i artikeln