Davidsstjärnor på Parisfasader: "Avskyvärt"

Anna Grönberg/TT

Publicerad 2023-11-02

Davidsstjärnor på en fasad i Paris.

Oron växer bland Frankrikes judiska befolkning efter att Davidsstjärnor sprejats på husfasader på olika platser i Paris.

Även antalet hatbrott med antisemitiska förtecken ökar i spåren av kriget mellan Israel och Hamas.

Under de senaste veckorna har lika många hatbrott registrerats i landet som under hela 2022.

Följ ämnen
Israel

Under den gångna veckan började Davidsstjärnorna, som målats med blå sprejfärg, dyka upp på fasader i förorterna Vanves, Fontenay-aux-Roses och Aubervilliers – och i början av veckan på fasader i södra Paris.

I kommunen Saint-Ouen-sur-Seine utanför den franska huvudstaden har även texten ”Palestina kommer att segra” sprejats i anslutning till graffitin på flera fasader.

Hittills har ett 60-tal stjärnor hittats i Paris 14:e arrondissement, medan antalet i förorterna är högre. Paris åklagarmyndighet har nu inlett en utredning om hatbrott, skriver Le Parisien.

Ökande spänningar

Davidsstjärnorna fördöms också av landets politiska etablissemang.

Frankrikes premiärminister Élisabeth Borne, vars far satt i koncentrationslägret Auschwitz, kallar dem för ”avskyvärda gärningar”, medan Paris borgmästare Anne Hidalgo i ett inlägg på plattformen X skriver att ”antisemitismen inte har någon plats i vår republik”.

Sedan den terrorstämplade islamiströrelsen Hamas den 7 oktober gick till attack mot Israel, med massakrer där uppemot 1 400 mestadels civila mördades, har spänningarna ökat i Frankrike. Landet uppskattas ha världens tredje största judiska befolkning och den största muslimska befolkningen i Västeuropa, skriver AP.

Antalet hatbrott med antisemitiska förtecken har ökat stort. Sedan Hamas attack och Israels efterföljande bombningar av Gaza har 857 hatbrott rapporterats – vilket nästan är en fördubbling jämfört med 2022, enligt landets inrikesminister Gérald Darmanin.

– Under tre veckor har det skett nära nog lika många antisemitiska hatbrott som under hela förra året, säger han till BFMTV.

”Jag är rädd”

Bland Paris judiska befolkning vittnar många om en ökande känsla av otrygghet efter den senaste tidens händelser.

Enligt Jacques Isaac Azeroual, som har en kosherslakteributik i stadens 19:e arrondissement, där en stor judisk befolkning bor, har antalet kunder halverats efter händelseutvecklingen i Israel och Gaza.

– Människor är ledsna. De är rädda för att gå ut och handla, säger han till AFP, och tillägger att han numera täcker sin kippa med en hatt när han lämnar sin affär.

Även Alice, som uppmanar sina barn att vara mer vaksamma, vittnar om en ökande känsla av otrygghet.

– Som fransyska och judinna i dagens Frankrike är jag rädd, säger hon till BFMTV.

Följ ämnen i artikeln