Är aborträtten i USA hotad?

Donald Trump nominerade uttryckligen Brett Kavanaugh till Högsta domstolen för att presidenten vill inskränka aborträtten.

Det innebär inte per automatik att fri abort avskaffas ifall Kavanaugh blir godkänd av senaten. Men för första gången på årtionden är aborträtten i USA hotad.

Under processen i senaten för att godkänna Kavanaugh som inleds i dag kommer denne att få många frågor hur han ställer sig till det klassiska utslaget i HD 1973 i fallet Roe vs Wade. Tack vare det infördes en nationell rätt till abort.

Sannolikt kommer Kavanaugh inte att svara rättframt på om han tänker upprätthålla aborträtten eller inte. Nominerade domare undviker nästan alltid att svara rakt på den typen av frågor.

Kavanaugh har tidigare i olika sammanhang sagt att han anser Roe vs Wade vara en permanent del av amerikansk lagstiftning.

Samtidigt anmälde han förra året en avvikande uppfattning i ett mål i appelationsdomstolen i District of Columbia där en papperslös tonåring fick rätt till abort. Kavanaugh ansåg att staten hade ett legitimt intresse av att ta extra hänsyn till fostret och borde avstå från att underlätta för en abort.

Förkämpe för kvinnor

Han hyllade också i ett tal en före detta HD-domare, William Renquist, för dennes avvikande uppfattning i målet Roe vs Wade.

Medan demokraterna utmålar Kavanaugh som ett stort hot vill republikanerna framställa honom som en förkämpe för kvinnliga jurister. 25 av 48 biträden han anställs har varit kvinnor, enligt New York Times. Ställt utom tvivel är att Kavanaugh gått på de finaste skolorna (Yale) och har en gedigen erfarenhet som jurist.

Kavanaugh ersätter avgående domaren Anthony Kennedy som visserligen är konservativ men som i sociala frågor ofta röstat med de fyra liberala domarna. Därför blir det nu Kavanaugh som får ta över vågmästarrollen i församlingen av nio domare.

Trump har fört fram den 53-årige domaren som kandidat just för att han anses vara "pro-life", han tycker att det ofödda fostrets rättigheter är viktigare än mammans.

På livstid

Presidenten har både i valrörelsen och sedan han flyttade in i Vita huset sagt att hans ambition är att tillsätta så många abortmotståndare i HD som möjligt. Ju yngre desto bättre.

Domare i HD utses på livstid. En president som har turen att få utse flera domare till HD kan därmed påverka samhällsutvecklingen även långt efter att han själv fått lämna Vita huset.

Under sitt första år utsåg han Neil Gorsuch, en annan konservativ domare. Trump har dessutom tillsatt en rad konservativa domare i lägre instanser.

Sammantaget är oron stor hos demokraterna att Kavanaugh kommer att inskränka aborträtten ifall han får chansen. Det skulle betyda att rätten till fri abort skulle gå förlorad efter nästan 50 år.

Det prejudicerande abort-utslaget har genom åren ifrågasatts av många men det har aldrig varit någon egentlig fara för att det skulle rivas upp. Förrän nu.
Men för att så ska ske måste ett konkret mål föras till HD för avgörande.

Bråttom

I nuläget är det svårt att se att Kavanaugh inte skulle bli godkänd. Republikanerna har majoritet i senaten, även om den är minimal. På sin höjd två republikanska senatorer kan tänkas rösta mot honom medan det hos demokraterna finns flera senatorer som ställer upp för omval i delstater där Trump är stark och därför kanske väljer att rösta för Kavanaugh.

Men republikanerna har bråttom. I november är det kongressval och efter det kan maktförhållandena i senaten se annorlunda ut.

Även om aborträtten är den fråga som står i fokus fruktar demokraterna att Kavanaugh ska få en negativ inverkan på en rad områden. När det gäller sjukförsäkringen Obamacare, vapenlagar och när det gäller möjligheten att åtala en president.

Kavanaugh har sagt att en sittande president inte bör kunna bli föremål för en brottsutredning. Något som kan ha bidragit till att Trump som jagas av Rysslandsutredningen, utsett honom till sin kandidat.