Här räddas 75 personer från att avrättas av IS

Uppdaterad 2015-11-17 | Publicerad 2015-10-26

Här räddar kurdisk och amerikansk militär ett 70-tal personer som hållits gisslan av IS i Irak.

– Massgravar var redan grävda, säger överste Steve Warren.

Räden mot IS-fängelseanläggning i irakiska Hawija filmades av en hjälmkamera och materialet släpptes under söndagen av de kurdiska , uppger The Guardian.

75 personer som hållits gisslan av terrorgruppen uppges ha fritagits – 50 av dem var civila, 20 var medlemmar ur de irakiska säkerhetsstyrkorna och fem var IS-medlemmar som av okänd anledning fängslats, uppger CBS News.

”Såg nygrävda gravar”

Amerikanske översten Steve Warren, talesperson för USA:s insats mot IS, säger till CNN att de 75 människorna stod inför en nära förestående avrättning.

– Vi vet det eftersom vi såg nygrävda gravar, säger han.

På filmen hörs en kraftig eldstrid samtidigt som människor flyr ur ett rum i panik. Räden innebär den första amerikanska markstriden i Irak sedan den pågående operationen mot terrorgruppen IS började 2014.

En amerikansk soldat, Joshua Wheeler, 39, dog i striden.

Avsteg från Obamas plan

Fritagningsplanen var från början att de kurdiska militärerna skulle gå in med understöd från den amerikanska specialsstyrkan Delta Force men att amerikanerna drogs in i den tunga eldstriden, enligt The Guardian.

USA uppger att räden inte innebär ett avsteg från president Obamas plan att inte sätta amerikanska trupper i markstrider i kriget mot IS, uppger CBS News.

Fritagningen genomfördes i torsdags och då släpptes även en video som uppges visa hur de USA-ledda koalitionsstyrkorna bombar sönder fängelsebyggnaden i en flygattack efter markräden, enligt CNN.