”Tack Sverige – vi uppskattar er hjälp”

Publicerad 2015-10-29

Ordnade manifestation som motvikt till dödshoten

På onsdagskvällen fylldes huvudgatan i Överkalix av asylsökande som viftade med flaggor, rosor och plakat.

– Vi vill tacka Överkalixborna för att de är så snälla, säger Ahmad Alasad, som flytt från Syrien, till Aftonbladet.

Efter manifestationen kom flera Överkalixbor och kärleksbombade asylboendet.

Överkalix har fått 247 nya invånare. För en månad sedan flyttade de in på det gamla hotellet Grand Arctic, som nu blivit asylboende.

På onsdagskvällen ordnade de en manifestation – för att tacka invånarna i Överkalix.

– Jag och mina vänner här på boendet gick tillsammans med våra barn för att tacka Överkalixborna för att de är så snälla, säger Ahmad Alasad, till Aftonbladet.

Han har nyss kommit till Sverige från krigets Syrien. Nu bor han på asylboendet tillsammans med sin fru och deras två barn, en son och en dotter, fem och elva år gamla.

Sofi Holmgren är verksamhetschef på asylboendet. Hon beskriver hur de boende gick huvudgatan upp och ner och tackade människor.

– De viftade med flaggor och plakat där de tackade Överkalix för att de kände sig välkomna. De delade ut rosor till människor de mötte, säger hon till Aftonbladet.

Mottog dödshot

I slutet av förra veckan upptäcktes ett dödshot mot de asylsökande. Någon hade bland annat satt upp en lapp på arabiska med orden: ”Det här är sista varningen”.

– Det är många som varit rädda, främst kvinnor och barn. Men polisen har utökat sin närvaro och syns mycket på anläggningen, säger Sofi Holmgren.

Idén till manifestationen kom efter hoten.

– Det är några få som vill oss illa men de allra flesta är snälla. Vi vill stanna här, säger Ahmad Alasad.

Sofi Holmgren instämmer.

– Bakgrunden till manifestationen är att det varit allvarliga hot och dödshot mot de boende. Det är bara en liten, liten klick som står bakom de hoten. I det stora hela är Överkalixborna väldigt välkomnande.

Hyllas av polisen

Efter onsdagens manifestation kom en grupp Överkalixbor till asylboendet med händerna fulla av hjärtan, efter att en Facebookgrupp med namnet ”Medmänniskor i Överkalix” uppmanat till just det.

– De kom och kärleksbombade med pappershjärtan.

Även Kalixpolisen har hyllat manifestationen. I ett uppmärksammat inlägg på deras Facebooksida skriver poliserna Therese och Jennie om kvällen:

”En liten flicka som höll hårt i sin pappas hand vek av från tåget och gick rakt mot vår polisbil. Hon gestikulerade till sin pappa som försiktigt knackade på vår fönsterruta. Vi vevade ner och hälsade på de båda. "Tack så mycket!" sa flickan på svenska och räckte fram en rosa ros in i polisbilen. Hon sken upp som en sol när vi tog emot rosen och det gjorde även vi”.

Vill integreras

Människorna på asylboendet hoppas nu på att snabbt kunna integreras i samhället.

– De boende här är underbara. De vill integreras snabbt och lära sig svenska. De vill stanna här. Det är en väldigt god sammanhållning och många har redan börjat läsa svenska, säger Sofi Holmgren.

Ahmad Alasad håller med.

– Jag tycker mycket bra om Överkalix. Det är väldigt snälla människor här och jag har börjat lära mig svenska. Men det är svårt.