”Jag har löst mysteriet med Jack the Ripper”

Uppdaterad 2015-10-05 | Publicerad 2015-10-03

Författaren till ny bok: Polisen ville skydda seriemördaren

En av världens mest kända mordgåtor kan ha fått sin lösning.

Efter 15 års forskning är regissören och manusförfattaren Bruce Robinson säker: Han vet vem seriemördaren Jack the Ripper är.

– Jag har satt dit den fasansfulla jäveln, säger Robinson till The Telegraph.

En mustaschprydd herre med välkammat hår, klädd i skjorta och rock.

Mannen på det svartvita fotot ser ut som en rätt ordinär 1800-talsgestalt.

Men i själva verket föreställer bilden en av världens mest kända mördare: Jack the Ripper, eller Jack Uppskäraren.

Det är i varje fall Bruce Robinson övertygad om. Han är en brittisk manusförfattare och regissör som ägnat 15 år åt att gräva i mordmysteriet.

– Jag tror ärligt att jag har satt dit den fasansfulla jäveln, säger han i en intervju med The Telegraph.

Ny misstänkt

Jack the Ripper var en – eller möjligtvis flera – män som genomförde minst fem brutala mord på prostituerade i östra London 1888.

Polisen lyckades aldrig få fast den skyldiga. Under de 127 år som gått har fallet tilldragit sig enorm uppmärksamhet. Över 100 böcker har skrivits om morden – och en mängd uppgifter om olika misstänkta gärningsmän har lagts fram.

Nästa vecka kommer en ny Uppskärar-bok. I ”They all love Jack: Busting the ripper” presenterar Bruce Robinson en ny kandidat: Michael Maybrick.

Kan ha kopierat ritualer

Michael Maybrick var en mycket populär musiker och kompositör. Under pseudonymen Stephen Adams blev han känd för sina vemodiga sjömansvisor. Han beskrivs som atletisk, välklädd och omtyckt. Två år före morden släppte han en låt som kusligt nog hade titeln ”They all love Jack”.

Maybrick var också en upphöjd medlem av den viktorianska överklassen i London. Enligt Bruce Robinson är klasstillhörigheten en viktig faktor i sammanhanget. I sin bok lägger han nämligen fram teorin att Jack the Ripper var med i Frimurareorden.

Mördaren har fått sitt öknamn av det mycket grymma sätt på vilket kropparna skändats. I flera fall har gärningsmannen skurit ut och tagit med sig organ från offren. Bruce Robinson hävdar att detta beteende inte är ett tecken på galenskap. I stället anser han att skändningarna är anspelningar på ritualer hämtade från Frimurarna. Ett av syftena med detta ska ha varit att ge bisarra ledtrådar till utredarna. Polischefen som ledde mördarjakten var nämligen själv högt uppsatt frimurare.

Enligt författaren ska polisen snabbt ha insett att Jack the Ripper var med i Frimurarorden. På grund detta var de inte intresserade av att hitta mördaren. I stället ska polisen avsiktligt ha saboterat utredningen för att skydda organisationens rykte.

Om dessa uppgifter visar sig stämma skulle det vara en sensation i Storbritannien.

I boken påstår Robinson att polisen identifierade Michael Maybrick som Jack the Ripper 1894. Samma år försvann Maybrick plötsligt från offentligheten i London.

Skulle vara enorm mörkläggning

Det är dock inte första gången en person ur familjen Maybrick får skulden för morden. 1992 blev en dagbok känd i vilken Michaels bror James erkänner att det är han som är Jack the Ripper. Dagboken har senare avfärdats som en bluff.

I Bruce Robinsons ögon är dock dagboken så kraftfull att den inte går att bortse från. Men han tror att det i stället är brodern Michael som har skrivit den.

I ”They all love Jack: Busting the ripper” lägger Robinson fram en mängd bevis som han anser gör det oomtvistligt att Michael Maybrick är Jack the Ripper.

Enligt Guardians recensent är det dock upp till läsarna att värdera informationen som författaren presenterar:
”De flesta historiker anser att polisens inkompetens är orsaken till att Jack the Ripper inte åkte fast. Men om han har rätt är det den största mörkläggningen i den brittiska historien”.