Norsk ambassadör död i krasch

Publicerad 2015-05-08

En helikopter med flera utländska passagerare och pakistanier ombord har störtat i Pakistan.

Norska utrikesdepartementet bekräftade under fredagseftermiddagen att Norges ambassadören Leif H. Larsen har omkommit i helikopterkraschen.

Pakistanska talibaner tar på sig skulden, enligt AFP.

En diplomatkonvoj bestående av sammanlagt tre helikoptrar med företrädare för 37 länder var på väg till området Gilgit-Baltistan i norra delen av Pakistan.

En av helikoptrarna med 11 utländska passagerare och sex pakistanier störtade vid 12-tiden, lokal tid. Minst sex personer har bekräftats döda.

Norges ambassadör är en av de döda i kraschen, uppger AFP.

Norges utrikesminister Børge Brende bekräftade under fredagseftermiddagen att norges ambassadör Leif H. Larsen omkom i helikopterkraschen.

– Mina tankar går till hans familj, hans fru och son, och deras familjer, och anhöriga, säger Børge Brende, på en presskonferens under fredagseftermiddagen, enligt VG.

– Han var en av våra bästa och mest erfarna diplomater, säger Børge Brende.

Pakistans premiärminister Nawaz Sharif uttrycker sin djupa sorg över den tragiska händelsen, enligt Radio Pakistan. Aftenposten säger att han hade en inplanerad resa till Gilgit, men har som följd av olyckan återvänt till Islamabad.

Sveriges ambassadör oskadd

Förrutom Leif H. Larsen, omkom helikopterns två piloter och två eller tre utländska medborgare i olyckan. Talesperson för den pakistanska armén, Asim BajwaI, skriver på Twitter att Filippinernas ambassadör omkom i olyckan.

Även Sveriges ambassadör Tomas Rosander deltog i besöket men är oskadd och mår efter omständigheterna väl, skriver Expressen.

Den pakistanska militären säger att dödssiffran kan stiga, rapporter TT.

Kraschade in i en skola

Enligt militären kraschade helikoptern in i en skolbyggnad i landets bergområde Naltar.

Skolbarn ska ha funnits i byggnaden vid tiden för olyckan.

En pakistansk journalist, som färdades i en av de andra helikoptrarna, säger att hon såg hur helikoptern kraschade in i skolan och att den börjat brinna.

Det är oklart vad som orsakade olyckan.

Talibaner tar på sig skulden

Pakistanska talibaner säger att det var de som sköt ned helikoptern.

"Helikoptern sköts ned av en luftvärnsrobot, och dödade piloterna och många utländska ambassadörer", skriver talibanernas talesperson Muhammad Khorasani i ett uttalande.

Den pakistanske premiärministern, Nawaz Sharif, var målet för attacken enligt talibanerna, rapporterar AFP.

Följ ämnen i artikeln