Värmen på väg tillbaka – med fortsatt risk för åskoväder

Publicerad 2018-08-04

Det svalare vädret i Sverige ser inte ut att stanna.

Nästa vecka väntas åter temperaturer på uppåt 30 grader – och fortsatt risk för åska.

- I samband med skurar kan det smälla en del, säger meteorolog Ian Engblom.

Juli månad har varit den varmaste på flera håll i Sverige sedan man började med temperaturmätningar – och det gjorde man redan 1722.

I samtliga landsdelar noterades nya rekord för hög månadsmedeltemperatur. Och eftersom juli i regel är den varmaste månaden gäller rekorden även för årets övriga månader, det skriver meteorologen Per Stenborg på SVT Nyheter.

Augusti har hittills präglats av lite svalare temperaturer och mer regn än tidigare. Men de lägre temperaturerna är inte här för att stanna.

Temperaturer uppåt 30 grader

– Det blir lite varmare igen i mitten av veckan. Det ser inte ut att bli några rekord igen men vi kan komma upp runt 30 grader i Götaland under onsdagen, säger Ian Engblom, metorolog på Foreca.

Även i Svealand och Norrland kommer strecket på termometern klättra uppåt i mitten av nästa vecka.

– På torsdag fortsätter det med lokalt 30 grader i Götaland. Värmen kan ta sig lite norrut i Svealand över Stockholmsområdet och i Norrland blir det lite varmare igen, säger Engblom.

Ingen långvarig extremvärme

Trots att temperaturen stiger i landet ser extremvärmen inte ut att återvända, åtminstone inte under samma långa tidsperiod som i juli.

– Det kommer tillbaka värme men inte lika långvarigt som det varit hittills. Sen får vi se när vi närmar oss nästa helg för då hamnar vi i gränszonen mellan varm och kall luft och då kan det hända en del i form av åska och liknande, säger Ian Engblom.

Den höga luftfuktighet som känts av i stora delar av landet och orsakat flera kraftiga åskoväder under den senaste veckan kommer att sjunka närmre det normala.

Fortsatt risk för åska

– Det blir lite mindre fukt i luften som är gynnsam för åska men fortfarande så pass mycket att det kan orsaka åska. I samband med skurar kan det smälla en del, säger Engblom.

Åskovädren kommer troligen inte att vara lika utbredda över landet som de varit den senaste tiden, men lokalt kan det mullra en del.

– Vi kanske kan få ganska mycket blixtar i begränsade områden.

I slutet av nästa vecka är väderprognosen lite osäkrare.

– Vi kommer troligen ligga i en gränszon mellan varmare luftmassa neråt sydost och sen lite svalare västerut och norrut, i samband med det lite regn, säger Ian Engblom, och fortsätter:

– Delar av landet får värme då också men i stora delar av övriga landet kommer det regna och då sjunker temperaturen i samband med det, sedan ser det ut att kunna bli lite svalare igen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln