Läs chatten med Aftonbladets chefredaktör Sofia Olsson Olsén

Publicerad 2016-06-07

Aftonbladets publisher och chefredaktör Sofia Olsson Olsén chattade med läsarna

Sofia Olsson Olsén:

Vi kommer att spegla kvinnors verklighet ur många olika perspektiv. Frågan är viktig för mig, den är viktig för oss och inte minst engagemanget i denna chatt vittnar om att det är en högst angelägen och relevant fråga. Tack för mig och kom ihåg, du är inte ensam.

Kommentar från Zara 

Jättebra att ni lyfter frågan! Vad kommer ni att göra mer under veckan?

Olivia Svenson:

Det har varit ett otroligt tryck i chatten. Tack till alla som ställt frågor! Nu är det dags för sista frågan.

Sofia Olsson Olsén:

Hej En vanlig man. Du låter klok. Finnas. Lyssna. Vara ett stöd. Ta det på allvar. Prata.

Kommentar från En vanlig man. 

Som man kan jag uppleva att man blir rätt "hemmablind" det var inte fören jag blev äldre och förstod att många av mina vänner av kvinnligt kön och flickvänner etc varit utsatta för både våld, kränkningar, övergrepp. Hur kan vi som män som tröttnat på att våra vänner, döttrar och syskon inte kan vara trygga hjälpa till tycker du Sofia?

Sofia Olsson Olsén:

Nu är ju jag knappast någon expert, men jag skulle prata med kompisar, killar som tjejer. Bara att lyfta frågan bland dina nära är ett stort steg framåt. Men jag förstår om det ”ute på stan” känns svårt. Ögonkontakt, ett leende, inte smyga upp bakom, ha koll på andras beteenden, säg ifrån ...

Kommentar från Anders 

Jag blir riktigt förbannad över att det ser ut såhär idag. Vad kan jag som man göra för att förbättra?

Sofia Olsson Olsén:

Det ena utesluter ju inte det andra. Att skriva att vi är självömkande i Sverige är inte schysst, tycker jag. Om jag utsätts för ett våldtäktsförsök så måste jag få prata om det.

Kommentar från Annabelle 

"kvinnors utsatthet i dagens sverige." Ni har det ju bäst av alla kvinnor i världen! Maken till självömkan. Gör något vettigt av denna plats i sveriges största tidning. Ge stöd till kvinnor i andra länder istället! Som har det svårt på riktigt.

Sofia Olsson Olsén:

Därför är det viktigt att prata om det.

Kommentar från Guest 

Bra att ni lyfter viktiga frågor. Frågan kring mäns våld mot kvinnor genomsyrar hela samhället. Allt ifrån rättssystemet, uppväxt och det politiska/ideologiska landskapet.

Sofia Olsson Olsén:

Tack Maggan, att prata och berätta är viktigt för mig. Jag tänker inte skämmas. Det som hände var inte mitt fel. Även om jag så klart skuldbelagt mig själv, jag också. Som så många som utsätts.

Kommentar från Maggan 

Bra skrivet!! Tack för att du hjälper andra.

Sofia Olsson Olsén:

Självklart är det så. Männen är det primära målet för att prata. Men jag tycker även det är viktigt att prata med sina döttrar om vad som är rätt och fel, vad man som kvinna inte ska acceptera. Jag kan ju inte som mamma vara med i alla miljöer där de rör sig. Jag vill att de ska ha en grund att stå på, en grund som ger dem kraft att agera och berätta om ngt händer.

Kommentar från Simon, 22år 

Prata med sina döttrar? De är inte döttrarna de är fel på. Tror mycket av ansvaret ligger på oss killar som är trötta på att bli dömda av tjejer för andras gärningar. VI måste få stöd hur vi ska lyfta frågan i våra vänkretsar bland killarna, många behöver lektion i hur man behandlar medmänniskor.

Sofia Olsson Olsén:

Vår satsning #inteensam fortsätter, inte bara under denna vecka då vi har stort fokus. Vi kommer att lyfta flera olika perspektiv. Stay tuned.

Kommentar från Martin 

Jag ser gärna att ni gör någon slags artikel om vad som är bra att tänka på och för att förbättra för alla. Det skulle nog vara mer effektfullt än att man nämner det i en effektfull mening eller flera i era artiklar. Även om det absolut är viktigt att nämna det också. Jag gillar att ni lyfter upp det här.

Sofia Olsson Olsén:

Det tror jag också. Det är därför jag vill berätta. Får jag en enda ung tjej eller äldre kvinna att våga agera, våga anmäla, våga ta sin rätt så är det ett steg åt rätt håll.

Kommentar från Hanna 

Tack för att du vågade berätta om det här. Tror många känner igen sig.

Sofia Olsson Olsén:

En start är ju att vi lyfter frågan, att man pratar om det i skolan, med sina döttrar, med sina vänner.

Kommentar från Lotta 

Hej! Tre förslag till förbättringar?

Sofia Olsson Olsén:

Visst är bra, ju fler som säger ifrån, ju fler som känner att de inte är ensamma desto bättre. Vi måste prata om det, inte sopa under mattan.

Kommentar från Charlie 

Det är inte ok! I skolan så accepterade vissa lärare att killarna tafasde på tjejjerna och försvarade det med "hoan gillar dej ju" Det har inte blivit bättre med åren tycker jag, men braatt man idag vågar säga ifrån mer!

Sofia Olsson Olsén:

Vi undviker absolut inte utsatta män, men just nu är vårt fokus på kvinnor och tjejer.

Kommentar från Jan 

Varför inte göra en artikelserie om kvinnors och mäns utsatthet i dagens Sverige? För jämställdhetens skull tror jag att det hade varit mycket bra, framför allt för män som kunde känna sig bli respekterade när de berättar om de övergrepp de har utsatts för.

Sofia Olsson Olsén:

Vi har flera satsningar och avdelningar för positiva nyheter. Goda nyheter är en, vårt stora projekt Svenska hjältar är en annan. Det sistnämnda firar för övrigt tio år i år. En stolt tradition som vi bär.

Kommentar från Petra Lysén 

Hej Sofia! Vad hände med Aftonbladets sida som ni hade ett tag med bara positiva nyheter för oss som är trötta på att ständigt läsa negativt här inne, vilket i sin tur bara skapar negativitet i vår värld. Varför inte en dag i veckan fokusera på positiva och intressanta, inspirerande artiklar här på aftonbladet?

Sofia Olsson Olsén:

Det låter väl som ett väldigt bra förslag. På fredag kommer vi att berätta om en skola som systematiskt tagit tag i problemet och även i morgon belyser vi situationen i skolan.

Kommentar från Thomas 

Hej Sofia! Själv tycker jag att någon form av undervisning på mellanstadiet (nån timme i veckan kanske) där detta ämne tas upp och att amn får lära sig vad som är ok och inte ok. Detta kan kanske förebygga problem i framtiden.

Sofia Olsson Olsén:

Hej Johan, så bra. Klart man kan/ska ta kontakt med vakterna.

Sofia Olsson Olsén:

Hej ”Hej!”. Det handlar om egna upplevelser. Du kan aldrig döma en annan människas känslor och reaktioner.

Kommentar från Johan 

Blir man taffsad på, på en krog skall man alltid medela vakten om detta så de har koll på personen som gör detta och hjälpa dig med eventuella anmälningar eller helt enkelt se till att personen lämnar området. Detta gäller tjejer som killar

Kommentar från Hej! 

Är inte endel like väl lättkränkta? Eller hur tänker sig personer som går på ex krogen men som blir kränkta om någon kolla in dem? Jag är van att bli taffsad på och få sliskiga förslag och blickar men ändå känner jag mig inte kränkt eller ofredad men jag är ju man.

Sofia Olsson Olsén:

Så fint att du tycker så. Vill du utveckla lite kring vilken förändring du noterat?

Kommentar från Jenni 

Aftonbladet och media har varit en stor del av problemet när det kommer till tex könsroller. Det är först på senare tid ni börjat ta något ansvar överhuvudtaget.

Sofia Olsson Olsén:

Lyssna, läs av, försök att förstå situationen och den som utsätts för något. Men visst; nog är det väl bättre att ”störa” en gång för mycket än att vara den som inget gör?

Kommentar från Martin 

Hur ska man få en annan person att känna trygghet runt än själv? Samt när ska man ingripa på t.ex. krogen? Visst det är fel att tafsa men det finns folk som gör det och det finns människor som tycker om det. Skall man gå in och störa något även om man är tveksam?

Sofia Olsson Olsén:

Jag fick absolut samtalsstöd och det kändes bra i stunden. Jag tror att det är helt individuellt hur man betraktar sig själv efteråt och det man råkat ut för, men att prata om det är viktigt. Du är inte ensam. Det har visat sig många gånger under mitt 50-åriga liv. Jag har många vänner som upplevt ungefär detsamma.

Kommentar från Kicki 

Gick du i terapi efter det du var med om? Jag har varit med om en liknande händelse och kände att jag behövde det för att kunna gå vidare..

Sofia Olsson Olsén:

Om du känner dig kränkt och utsatt så tycker jag du ska kontakta någon av dem som vi hänvisar till under alla våra texter i #inteensam-satsningen. Och söka stöd bland vänner. Det gjorde jag.

Kommentar från Siri 

Vad ska man göra om man t.ex. råkar ut för att nån tafsar på krogen tycker du?

Sofia Olsson Olsén:

Jag vet inte och det gör mig lite bekymrad. Vi beskriver upplevelser och känslor och till dem har vi alla vår rätt. Kvinnor som män.

Kommentar från samuel 

Varför tror du att många män envisas med att skriva "inte alla män" och därmed inte bry sig om kvinnors upplevelser av olika sexuella trakasserier?

Sofia Olsson Olsén:

Det är ett mycket viktigt ämne. Jag vill inte leva i ett samhälle där ett kön ska känna sig underlägset ett annat. Frågan är av yttersta angelägenhet för att vi kvinnor ska veta att vi har rätt. Rätt att ta plats, rätt att vara dem vi är, rätt att inte behöva se oss om, vara rädda.

Kommentar från Anna 

varför tycker ni att det är viktigt att ta upp det här ämnet?

Sofia Olsson Olsén:

Visst vet vi att det handlar om individer, men det är ändå så att vi kvinnor utsätts betydligt mer för sexuella ofredanden och vi vill berätta ur det perspektivet. Då måste vi beskriva den vardagen.

Kommentar från Affe 

Varför utmålar ni män som monster, istället för de sjuka individerna som gör detta? Det är inte män, det är individer, personer, människor. Där vi alla är olika, och vissa sjuka i huvudet. Det har inte med kön att göra.

Sofia Olsson Olsén:

Jag kan begripa det till delar, men likafullt handlar det om respekt. Oavsett tillstånd, oavsett berusning eller kåthet.

Kommentar från Ångerfull 

Hej Sofia. Måste erkänna att jag tafsat och sagt elaka saker. Var så full och kåt. Den sexuella berusningen är en mycket stark kraft.

Sofia Olsson Olsén:

Hej, jag mår bra. Händelsen jag skriver om är snart 30 år gammal, men icke desto mindre – att visa att ingen är ensam i sina upplevelser är viktigt.

Kommentar från Jocke 

Hej Hur mår du?

Sofia Olsson Olsén:

Hej, nu är jag här.

Olivia Svenson:

Hej!

Nu är det dags att chatta med Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén, som skrivit en text om sina upplevelser.