Rensar hyllor efter knarklarm

Uppdaterad 2014-11-07 | Publicerad 2014-10-30

Nu försvinner aceton från butikshyllor runt om i landet.

Detta efter larm om att kemikalien används till att tillverka spice, syntetiskt cannabis.

– Man kan inte hålla på och förbjuda allting men ibland måste man hjälpa till lite grand, säger Icahandlaren Linus Brostedt i Västerås.

Kemiskt ren aceton används som lösningsmedel för att tillverka spice, syntetiskt cannabis.

— Vi fick upp ögonen för det här när vi tog en kille i våras som snattat aceton. Jag undrade ju naturligtvis varför, det var en så konstig sak att ta. När han till slut berättade vad det användes till tog vi omedelbart beslut att plocka bort det från hyllorna, säger Linus Brostedt, som även slog larm om fenomenet till Icagruppen.

Under torsdagen gick Ica ut med information om problemet till de 1 300 butikerna i landet. Däremot har man inte gett några särskilda riktlinjer för hur försäljningen ska ske.

Bunkrar aceton

I Linus butik förvaras nu aceton i kassan - tillsammans med cigaretter och apoteksvaror.

– Många kunder undrade först varför, men när vi förklarade vad barn och ungdomar använder det till tycker de flesta att det är bra.

Och i takt med att bruket av syntetiskt cannabis blivit vanligare har fler butiker märkt hur ungdomar snattar eller bunkrar stora mängder aceton. I allt fler butiker flyttats nu aceton från butikshyllorna till kassan.

Inget generellt problem

Kristofer Myrevik är kommunikationschef på Coop.

– Vi har aceton i vårt sortiment och är det så att en butik upplever ett sånt problem så är det upp till butikschefen att avgöra om det är aktuellt att vidta åtgärder, exempelvis ställa aceton bakom kassan, säger han.

– Jag känner i dagsläget inte till om någon handlare har haft de här problemen. Vi har över 700 butiker över hela landet. Hade det var varit ett generellt problem hade jag känt till det.

"Titta närmare på detta"

Inte heller branschorganisationen har ännu gått ut med en allmän rekommendation.

– Jag tycker att det är skönt att handlare tar sådana här initiativ, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk handel.

– Det kan antas att det här är rätt lokala företeelser. Jag kommer att titta lite närmare på det här. Vi kan inte gå ut och peka med hela handen, men det är fullt möjligt att gå ut med information till våra medlemmar och låta varje handlare själva ta beslut om de ska vidta åtgärder.

Följ ämnen i artikeln