Spara tusenlappar på nätet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-30

Därför köper allt fler julklappar på nätet

Undvik trängsel och stress i julruschen – fynda klapparna på nätet. Där finns pengar att tjäna.

Men akta dig för fallgroparna.

Väljer bort butikerna Fler än någonsin kommer att rata affärerna och handla sina klappar på nätet i stället, spår Handelns utredningsinstitut.

Allt fler svenskar väljer att köpa julklapparna på nätet. En majoritet av de svenska handlarna spår en rekordökning av näthandeln i år, trots lågkonjunkturen.

–?Näthandeln i december kommer växa det dubbla mot den vanliga handeln. Fler svenskar vågar handla på nätet och företagen har fått bort problemet med långa leveranstider, säger Jonas Arnberg, analytiker på Handelns utredningsinstitut, HUI.

Enligt HUI blir sport och hälsa julklappletarnas nya trendområden. Men de klassiska områdena elektronik, böcker och film kommer sälja bra på nätet i år, tror Jonas Arnberg.

Undviker julstressen

–?Näthandeln har gått framåt fantastiskt mycket. Det är både en fråga om bekvämlighet och bättre utbud. När varorna kommer fram före jul kan kunderna värdesätta att man undviker julstressen.

För att undvika oseriösa nätbutiker är det viktigt att ha koll på köpvillkoren och företaget.

–?Fullständiga kontaktuppgifter är väldigt viktigt. Kolla om det finns en adress och ett telefonnummer. Det är större risk för trassel om de har dålig information om köpvillkoren, säger Stina Johannesson, konsumentvägledare på Konsumentcentrum.

Den som handlar på nätet har alltid 14 dagars ångerrätt. Dock är det vanligt med 7 dagar i flera EU-länder. Och var vaksam vid transatlantiska köp.

–?Köper du på amerikanska sajter har du inte alls samma skydd, och ångerrätten gäller inte, säger Stina Johannesson.

Mårten Wallin

Följ ämnen i artikeln