Reinfeldt: ”Förstår att romer blir upprörda”

Publicerad 2013-09-24

Kommenterar polisens register under presskonferens

Fredrik Reinfeldt i New York.

New York/Stockholm. På måndagen avslöjade Dagens Nyheter att svensk polis registrerar romer i en hemlig databas.

Och nu kommenterar Fredrik Reinfeldt uppgifterna om databasen.

– Jag blev lika förvånad som alla andra när jag hörde uppgifterna. Att även barn tydligen registrerats är oacceptabelt, säger han under en presskonferens i New York.

Per Bjurman på plats i New York. I bakgrunden syns Fredrik Reinfeldt.

I det olagliga registret finns över 4 000 romer och många av dem är barn.

Mappen kallas ”Kringresande” och har upprättats av polisen i Lund.

På måndagen var statsminister Fredrik Reinfeldt på plats vid FN-skrapan i New York.

”Förstår att de känner sig utpekade”

Klockan 23.45 svensk tid påbörjades en presskonferens – där Reinfeldt valde att kommentera uppgifterna om den hemliga databasen.

– Det är inte tillåtet med diskriminering och jag förstår att romer blir upprörda. Man måste ha stöd i lagen för det man gör och det är viktigt med en uppföljning av vad som nu har skett, säger statsministern under presskonferensen.

Under måndagen kallade polisen till en presskonferens i Malmö.

– Det gläder mig att reaktionerna i Sverige är starka och att polisen tar uppgifterna på så stort allvar. Jag förstår att många romer känner sig utpekade och det är viktigt att de ser att vi tar det här på allvar, säger Fredrik Reinfeldt.

”Oacceptabelt”

Statsministern säger att han blev förvånad när han nåddes av uppgifterna under måndagen.

– Jag blev lika förvånad som alla andra när jag hörde uppgifterna. Att även barn tydligen registrerats är oacceptabelt.

Polisen menar att det inte för ett register ”över etnicitet”, men har bekräftat att det finns en ”analysfil” som upprättades år 2011.

– Det finns ett stort behov att följa upp det här för att säkerställa att svensk lagstiftning följs. Etnicitet får inte läggas till grund registrering, säger Fredrik Reinfeldt under presskonferensen.

Detta har hänt

 23 september: Dagens Nyheter avlöjar att svensk polis registrerar romer i en hemlig databas. I registret finns över 4 029 romer – över 1 000 av dem är barn. Registret har upprättats av polisen i Lund används i polisarbetet. Registret är döpt till "Kringresande".

 Till en början avfärdades uppgifterna av rikspolischefen Bengt Svenson som falska – men senare kunde han konstatera att ett sådant register existerar.

 Polisen anmäler sig själv och en åklagarledd internutredning inleds under dagen.

 Polisen håller en presskonferens där de bekräftar att det finns en ”analysfil” som upprättades år 2011 – men uppger att de inte för register ”över etnicitet”.