”Det sker på ett rättsosäkert sätt”

Uppdaterad 2014-05-12 | Publicerad 2014-05-07

Tidigare storbedragaren Torgny Jönsson har avtjänat tre år i en av Kriminalvårdens säkerhetsbunkrar.

I höstas stämde han staten med målsättningen att de så kallade Fenixavdelningarna ska stängas.

– Placeringarna strider mot Europakonventionen, säger han inför torsdagens förhandling i Norrköpings tingsrätt.

– Jag har stämt staten, eller rättare sagt kriminalvården, men staten är svarande för kriminalvårdens räkning genom Justitiekanslern.

– Jag påstår att placeringar, alltså inplaceringar och omprövningsbeslut vid placeringar av intagna på bunkrarna, sker på ett rättsosäkert sätt som strider mot artikel 6 i Europakonventionen. Tingsrätten har tagit emot min stämningsansökan och gjort bedömningen att den är tillräckligt välgrundad för att leda till en muntlig förhandling, som sker i Norrköping på torsdag. Förutom jag kommer en rad av dem som suttit på de här bunkrarna. De kommer inte vittna, men de kommer att komma dit för att de tycker att det här målet är väldigt angeläget. Jag har som sakkunnigt vittne kallat docent Magnus Hörnqvist vid kriminologen i Stockholm som framför allt är expert på Kriminalvårdens risk- och behovsbedömning. För att visa på det godtycke som förekommer i samband med in- och utplacering.

Hur länge har du själv suttit på de här Fenixavdelningarna?

– Tre år.

”JK har en poäng”

I höstas sa du i Aftonbladet att 14 av landets tyngsta kriminella skulle kallas som vittnen. Är det inte aktuellt längre?

– Jag kallade dem som vittnen, men Justitiekanslern tyckte att den bevisningen var obehövlig eftersom det här rörde min kränkning. Klart JK har en poäng i det, men jag menade att de var viktiga för att visa på ett modus operandi. För av de jag kallade kommer att komma som åhörare i stället.

Ulf Jonson, chef för Kriminalvårdens klientenhet, är på semester. Så här skrev han i en debattartikel i Aftonbladet i fjol:

”Placering i säkerhetsavdelning omprövas månatligt och den enskilde kan, likt alla myndighetsbeslut, överklaga dem till domstol.

Vi värnar den ordningen.

Besluten överklagas ofta, men ändras sällan av domstolen.

Ambitionen är att när riskerna medger ska den intagne flyttas till en anstalt med lägre säkerhet.”