Ilska efter film på släppt indisk pilot

TT TT-AFP

Publicerad 2019-03-02

Indier vid gränsen till Pakistan i väntan på att piloten Abhinandan Varthaman ska släppas. Arkivbild från 1 mars 2019.

Frisläppandet av den tillfångatagna indiska piloten skulle ses som en "fredsgest" från pakistanskt håll. Men i stället har ett filmklipp med piloten väckt ilska och avsky i Indien.

Piloten tillfångatogs av Pakistan efter att hans flyg skjutits ned när han jagade pakistanska plan över det konfliktdrabbade området Kashmir.

I en film som spreds av pakistansk militär dricker piloten, som släpptes med en tydlig blåtira, te och hyllar dem som höll honom fängslad – den pakistanska armén som han säger räddade honom från en uppretad folkmassa.

Omar Abdullah, tidigare regeringschef i Jammu- och Kashmir-regionen, anser att videon fläckar Pakistans så kallade "fredsgest" att släppa piloten skyndsamt.

"Sorgligt nog grumlas bilden ni målar upp fruktansvärt av videon som han tvingades spela in precis innan ni skickade tillbaka honom", skriver Omar Abdullah, på Twitter.

Indiska medier har kallat filmen smaklös medan Pakistans utrikesdepartement fortsätter att hävda att piloten behandlades "respektfullt och i linje med internationell lag".

Konflikten mellan Indien och Pakistan, blossade åter upp i samband med ett självmordsdåd i Kashmir i mitten av februari.

Minst tolv civila har dödats på båda sidor av gränsen sedan i måndags.

ANNONS