Pojkarna ute ur grottan − kärleksbombas på sociala medier

Publicerad 2018-07-10

Glädjen visste inga gränser när de tolv pojkarna och deras tränare efter två veckor och en extremt farlig räddningsaktion var ute ur grottan. Nu hyllas pojkarna och insatsen − över hela världen.

– Världen tittade på och kommer hylla modet från alla inblandade, skriver Storbritanniens premiärminister Theresa May på Twitter.

Omvärlden har hållit andan och pendlat mellan hopp och förtvivlan medan räddningsarbetet för att få ut de tolv thailändska pojkarna och deras tränare ur grottan i pågått.

23 juni gick fotbollslaget Wild Boars in i grottan i Thailand. Att de hittades vid liv hade få kunnat hoppas på. Att hela laget under tisdagen kom ut levande sågs av många som ett mirakel.

”Överlycklig över den lyckade räddningen av de instängda i grottan i Thailand. Världen tittade på och kommer hylla modet från alla inblandade”, skriver Storbritanniens premiärminister Theresa May på Twitter strax efter att de sista pojkarna och coachen lämnat grottan.

USA:s president Donald Trump tog tillfället i akt och hyllade den thailändska flottan och räddningsinsatsen.

”Vilket underbart ögonblick − alla fria, bra jobbat!”, skriver Donald Trump

Räddningsaktionen pågick under tre dagar och pojkarna lotsades i flera omgångar ut genom det trånga kalla grottsystemet av dykare.

Entreprenören Elon Musk erbjöd sin hjälp i form av en mini-ubåt men fick nobben av räddningschefen. Trots att hans ubåt fick kalla handen var Teslaskaparen snabb med att uttrycka sin glädje över att pojkarna och deras tränare var i säkerhet.

Pojklaget har till och med blivit inbjudna till Storbritannien - av storklubben Manchester United.

”Det skulle vara hedrande att ta emot laget och deras räddare”, skriver fotbollslaget i ett facebookinlägg.

Manchester
United

Men det finns en person som inte klarade sig. Pensionerade dykaren Saman Kunan, dog när han försökte hjälpa pojkarna. Nu uppmanar tusentals personer på sociala medier att komma ihåg honom - som den hjälte han var.