Polisen tillåter böneutrop via högtalare

Publicerad 2018-05-08

Polisen har beviljat Stiftelsen Växjö muslimer tillstånd till högtalarutsändning från en moské.

Beslutet innebär att stiftelsen nu kommer att få sända böneutrop varje fredag – vilket har varit en het fråga i Växjö de senaste månaderna.

Både riksdags- samt kommunpolitiker beklagar nu beslutet.

– Det är olyckligt, säger Ebba Busch Thor till TT.

Det var i mitten av februari som Stiftelsen Växjös muslimer ansökte om att få ha böneutrop en gång i veckan vid sin moské i i stadsdelen Araby i Växjö.

Reaktioner har därefter varit många – både positiva och negativa.

Under tisdagen meddelade polismyndigheten att man beviljat tillståndet som träder i kraft den 8 maj och gäller fram till den 7 maj 2019.

Stiftelsen Växjö muslimer har gjort en ansökan om detta och som vi nu har tagit beslut om, säger Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORT FRÅN POLISENS PRESSKONFERENS

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Robert Loeffel bekräftar att frågan om de högtalarutsända böneuppropen varit het den senaste tiden och att det är första gången man tillåter detta i Växjö.

– Vi har inte utfärdat något sådant här tillstånd tidigare, säger Loeffel.

Tidigare har två moskéer fått tillstånd att sända böneutrop – i Fittja och Karlskrona.

Hörs i tre minuter varje fredag

Beslutet i Växjö är dock förenat med vissa villkor.

Bland annat får ljudnivån inte överstiga 45 decibel inomhus i de bostäder och skolverksamheter som finns i närheten, eller 110 decibel i förskolornas utemiljö skriver polisen i sitt pressmeddelande.

Högtalarna utanpå moskén ska också riktas på det sätt som polismyndigheten angett.

Böneutropen kommer att höras i 3 minuter och 45 sekunder varje fredag mellan klockan 13 och 13.03 sommartid och vid 12 vintertid.

Vidare skriver polisen följande om grunden till beslutet:

Polismyndighetens bedömning av ärendet har gjorts med stöd av ordningslagen samt Växjö kommuns allmänna lokala ordningsföreskrifter. Andra synpunkter och intressen, såsom högtalarutsändningens innehåll, har inte beaktats då polismyndigheten ska iaktta principen om åsiktsmässig neutralitet. Enbart spridningen som sådan, det vill säga att böneutropen sker genom högtalarutsändning, har därför varit föremål för prövning. 

”Kommer att stärka integrationen”

Kommunalrådet Anna Tenje (M) har tidigare bett stiftelsen att dra tillbaka ansökan som hon menar kan leda till ökad polarisering i samhället – ett uttalande som fått stark kritik av bland annat Amnesty International.

Trots det vidhåller hon sin ståndpunk.

– Jag tror inte att böneutrop kommer att stärka integrationen i Växjö, utan snarare riskerar att dra isär Växjö ännu mer och bidra till fler motsättningar i ett läge där det redan finns motsättningar. Så jag beklagar att polisen drar den här slutsatsen, säger hon till TT efter beskedet.

Hon förklarar vidare att hon hade varit konsekvent oavsett religion.

– Om Svenska kyrkan satt upp en bandspelare på domkyrkan och proklamerat ut Guds budskap så hade jag varit negativ till det också. Jag gillar det sekulära samhället och försvarar gärna det.

Bush Thor: ”Olyckligt”

Frågan har även nått upp på riksnivå då Kristdemokraternas Ebba Busch Thor tidigare uppmanat sina partiföreträdare i kommunerna att rösta nej till böneupprop. Hon menar nu att kommunen borde kunna stoppa beslutet.

– Det finns möjlighet att göra det genom plan- och bygglagen, säger Busch Thor till TT.

Statsminister Stefan Löfven säger till TT att han inte ser böneutrop som en religionsfråga utan som en ordningsfråga och att beslutet om att tillåta eller förbjuda böneutrop måste fattas lokalt och från kommun till kommun.

– Upplevs det här som störande, ja då ska man ju inte ha det. Upplevs det inte som störande är det en annan sak, säger han till TT.

Avdi Islami på Stiftelsen Växjö muslimer, säger till TT att han är nöjd över tillståndet och berättar att anmälan skickades in utan förväntningar.

– Nu när beslutet är taget så är väldigt många muslimer glada, sedan kommer vi att bli ännu gladare när vi i samråd med myndigheter kan jobba för att få utveckla integrationen, säger han till TT.

Presskonferens vid lunchtid

Efter beskedet har många läsare hört av sig till Aftonbladet och reagerat på de tillåtna ljudnivåerna, bland annat med motiveringen att 110 decibel är lika högt som under en rockkonsert.

Men enligt polisens presstalesperson, Robert Loeffel, är siffrorna korrekta.

– Mer detaljer om tillståndet kommer vi att ge på vår presskonferens under förmiddagen.

Klockan 11.45 håller polisen en presskonferens om beslutet i polishuset i Växjö. Aftonbladet kommer att sända live via TT.