Här möts de i rätten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-22

I dag ställdes Anders Eklund till svars för brotten mot Engla Höglund

Anders Eklund med advokat Leif Silbersky mötte Englas mamma Carina Höglund i Säkerhetssalen i Stockholms Tingsrätt.

Den andra rättegångsdagen inleddes klockan nio på tisdagen.

I dag ställs Anders Eklund till svars för brotten mot Engla Höglund.

Anders Eklund satt iklädd vit skjorta till vänster om sin advokat Leif Silbersky medan åklagare Patrik Säflund läste upp åtalspunkterna.

Leif Silbersky meddelade att Anders Eklund erkänner det åklagaren lägger honom till last.

På höger sida om åklagarna satt Engla Höglunds anhöriga.

Åklagare Patrik Säflund gjorde sin sakframställning medan Anders Eklund satt framåtlutad på armbågarna och tittade ömsom i förundersökningsprotokollet, ömsom på åklagaren.

Patrik Säflund berättar om eftermiddagen i Stjärnsund den femte april i år.

Engla Juncosa Höglunds mamma Carina Höglund grät. Hon tittade på Anders Eklund som satt framåtlutad med armarna i kors och tittade i papper framför sig. Hans ansikte speglade inga känslor.

Åklagaren läste upp åtalspunkterna: mord och våldtäkt mot barn. Försvarsadvokaten Leif Silbersky inledde med att säga att Anders Eklund erkänner åtalspunkterna, men Silbersky anser att punkten grov våldtäkt mot barn ”konsumeras” av mordet och att Eklund därför inte kan dömas för den.

Vittne kände igen Eklund

Patrik Säflund redogör för de fotografier som togs av en privatperson på vägen i Stjärnsund, och sedan om gripandet på Hallandsåsen.

Han fortsätter med att redogöra för delar av den tekniska bevisningen och iakttagelser som gjorts av ett vittne som kom körande på länsvägen.

– Där ser hon då en person, som hon minns att hon träffat tidigare, som hon minns som Anders Eklund. Hon känner igen honom, säger Patrik Säflund.

Förhör med Eklund

Säflund berättar om häktningen och Eklunds erkännande i polisförhör. Sedan fortsätter redogörelsen för delar av utredningsarbetet som totalt omfattar tusentals sidor.

När det är dags att förhöra Anders Eklund uttrycker åklagaren en önskan från de anhöriga att förhöret ska ske bakom stängda dörrar. Leif Silbersky säger att försvaret överlämnar åt tingsrätten att fatta beslut i frågan.

Rättens ordförande meddelar att förhöret med Anders Eklund och rättsläkaren ska hållas bakom stängda dörrar.

Följ ämnen i artikeln