Polisen ändrar sig: Ger NMR tillstånd att bedriva valkampanj

Publicerad 2018-08-13

Polisen har tidigare stoppat Nordiska motståndsrörelsen från att dela ut flygblad och hålla tal på allmän plats i Kungälv under valrörelsen.

Nu omvärderar de beslutet – och ger NMR tillåtelse att bedriva sin valkampanj.

– De får hålla sig inom lagen som handlar om de andra begränsningarna som finns, alltså hets mot folkgrupp till exempel, säger kommenderingschef Lena Matthijs.

När nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, tidigare ansökte om tillstånd för allmän sammankomst på olika platser i Kungälv under 8 augusti till 16 september fick de avslag.

– Då var det ur lokalpolisens perspektiv, man gjorde bedömningen att man inte hade polisiära resurser för att dagligen övervaka ordningen, säger Lena Matthijs, kommenderingschef i den särskilda händelsen valet hos polisen i region Väst.

Men nu har polisen i regionen omvärderat sitt beslut – och ger NMR tillåtelse för att hålla allmänna sammankomster.

– I vår regionala valstab tog vi beslutet att vi måste försöka klara det ur en regionalt perspektiv. Om det skulle behövas kommer resurser från hela region Väst att användas, säger Matthijs.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen får tillåtelse att bedriva sin valkampanj i Kungälv.

Har bedrivit kampanjer utan tillstånd

– De får utnyttja sin yttrandefrihet till att på offentlig plats dela ut flygblad, ha banderoller, kanske tal och de får hålla sig inom lagen som handlar om de andra begränsningarna som finns, alltså hets mot folkgrupp till exempel.

Kvarstår gör dock avslaget vad gäller begagnande av offentlig plats.

– Det betyder att de inte får sätta upp bord och etablera sig på platsen, det har kommunen lämnat sitt veto mot.

Tidigare har NMR bedrivit valkampanjer utan att söka tillstånd. Då har det vid tillfällen skett sammandrabbningar mellan enskilda personer och NMR-aktivister.

– Nu vet man ju om att de är där, det är en skillnad. Vill man mobilisera sig är det lättare när de har tillstånd och man vet var de ska vara, säger Lena Matthijs, och fortsätter:

– Det finns inte grund att neka dem tillstånd. Ur ett polisiärt perspektiv ska vi klara av att hålla ordningen här.