Lantbrukare eldade växter mitt i eldningsförbudet

Uppdaterad 2018-08-14 | Publicerad 2018-07-19

Trots eldningsförbud och extremhetta hade en lantbrukare i Götene kommun missat vad som gäller.

Under torsdagsmorgonen började han elda växter på ett gärde i Källby.

– Han hade ingen aning om att det var eldningsförbud, hur nu det kan ha undgått någon i Sverige, säger räddningstjänstens Kent Johanson till Skaraborgs läns tidning.

I hettan och torkan råder just nu eldningsförbud i stora delar av landet. Trots det rasar eld på flera ställen och räddningstjänsten går på knäna.

Men en som missat vilka regler som gäller var en lantbrukare som under torsdagsförmiddagen eldade växter på ett gärde i Källby, norr om Skara.

Polisen: ”Fanns en spridningsrisk”

Polis och räddningstjänst larmades till platsen. De kunde då konstatera att det inte var någon jättestor eld men att man inte får elda överhuvudtaget på grund av de eldningsförbud som råder under torkan.

– Det fanns en spridningsrisk till annan egendom och när det är så torrt i marken ökar ju spridningsrisken, säger Per Larsson, stationsbefäl vid Lidköpingspolisen, till Skaraborgs läns tidning.

”Han hade ingen aning”

Räddningstjänsten släckte elden direkt på platsen och polisen upprättade en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

– Han hade ingen aning om att det var eldningsförbud, hur nu det kan ha undgått någon i Sverige, säger räddningstjänstens Kent Johanson till lokaltidningen.

Följ ämnen i artikeln