Måsen satt fast – räddades med dammsugare

Publicerad 2018-07-24

En måsunge hade fastnat i ett stuprör – men kunde räddas med hjälp av en dammsugare.

– Vi rev upp dammsugarpåsen och ut kom ungen som verkade pigg, säger Henrik Hansson, 41.

Henrik Hansson var, tillsammans med familjen, på väg till en badplats i Borlänge när han sprang på en man som såg fundersam ut. Från ett stuprör hördes ett pip och Henrik fick förklarat för sig att en måsunge hade fastnat.

– Den hade trillat ner från taket och stupröret saknade skydd så det var fritt fall rakt ner i underjorden, säger Henrik Hansson.

Sög upp med dammsugare

Först var tanken att måsen kanske skulle kunna rädda sig själv, bara man stoppade ner en gren. Men det fungerade inte. Nästa idé var att försöka dammsuga upp måsen. Paret som var först på plats ordnade fram en dammsugare och Henrik ringde sin far som kom med en lång skarvsladd. Sedan drog processen igång – efter att man lånat ett eluttag från den närliggande butiken.

– Vi var lite oroliga för vad som skulle hända om måsen sögs in så vi satte på en liten strumpa på röret först, men det fungerade inte, säger Henrik Hansson.

Men när strumpan togs av hände det grejer.

– Det blev ett sådant där konstigt ljud som man inte vill höra hemma, för då vet man att man sugit upp någonting alldeles för stort, säger han.

Måsungen sögs rakt in i påsen tillsammans med annat skräp men den verkade trots allt oskadd.

– Vi rev upp dammsugarpåsen och ut kom ungen som verkade pigg, säger Henrik Hansson.
Se videon från räddningsaktionen ovan!

Följ ämnen i artikeln