Aviga spanjorer ska lockas in i brexitledet

TT TT

Publicerad 2018-11-23

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez skriver under dokument efter ett möte med portugisiska kollegor i november. Arkivbild.

EU och Storbritannien är nästan eniga om parternas framtida relation, efter det brittiska utträdet. Men med kort tid kvar till söndagens extratoppmöte återstår att få med sig det trilskande Spanien.

Landets premiärminister Pedro Sánchez har hotat att rösta nej till hela brexituppgörelsen om det inte blir ändringar i skrivningar kring Gibraltar. När EU-nämnden under fredagen håller möte lär krutet läggas på att få med sig de spanska representanterna.

Spanien kan visserligen inte på egen hand fälla brexituppgörelsen, men EU vill visa enad front i frågan.

Gibraltars status – territoriet kontrolleras sedan 1700-talet av Storbritannien – har länge irriterat Spanien. Inför det spanska EU-inträdet 1986 tvingades man acceptera flera hårda brittiska krav om territoriet. Nu anser Spanien att Gibraltars framtida ställning inte tydligt nog regleras i brexitavtalet. Madrid kräver skrivningar om att sådana frågor ska avgöras i samtal mellan Storbritannien och Spanien, inte mellan Storbritannien och EU.

Efter ett möte med sin brittiska motpart Theresa May på torsdagen konstaterade Sánchez att de fortfarande står långt ifrån varandra och upprepade hotet att rösta nej till uppgörelsen.

Gibraltars chefsminister Fabian Picardo ger dock en annan bild av läget.

– Vi har arbetat väldigt hårt och har faktiskt nått en överenskommelse med spanska kollegor om Gibraltars roll i utträdesprossesen, säger han i en intervju med brittiska BBC.