Nordkoreas hån mot USA: ”Skrattretande”

Uppdaterad 2016-09-20 | Publicerad 2016-09-12

Nordkorea har genomförst sin hittills kraftigaste kärnvapentest.

USA svarar att de vill se hårdare och fler sanktioner mot diktaturen.

– Att Obamas grupp springer runt och pratar om meningslösa sanktioner är skrattretande, rapporterar den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

Den isolerade diktaturen avfyrade sin hittills kraftigaste provskjutning av kärnvapen på fredagen. Testet satte i gång skakningar i marken och gav utslag i form av seismisk aktivitet på flera utländska mätintstrument.

”Högst skrattretande”

Det här är Nordkoreas femte kärnvapentest sedan 2006 och det andra i år. Landet uppger att man nu har ”bemästrat” konsten att utrusta en missil med kärnvapen.

Världens ledare har i starka ordalag fördömt provokationen. USA:s president Barack Obama säger att fler och hårdare sanktioner måste införas mot diktaturen.

Nordkorea svarar i sin tur med ett hån.

– Att Obamas grupp springer omkring och pratar om meningslösa sanktioner är högst skrattretande, rapporterar den statliga nyhetsbyrån KCNA och citerar en uppsatt talesperson för landets utrikesminister, rapporterar Reuters.

Expert: Snart är de redo

Nordkorea säger att landet behöver kärnvapen för att stå upp mot USA:s eventuella hot om ett kärvapenkrig. Enligt en expert som New York Times pratat med kommer Nordkorea ha möjligheten att tillverka en kärnvapenstridsspets år 2020.

– De har kraftigt ökat tempot i sina tester och på ett sett skryter de om sin förmåga, visar oss bilder på marktester som de kunde hållit hemliga, säger John Schilling, flyg- och rymdtekniksingenjör, samt expert på Nordkoreas missilprogram.

”Lika dumt som att täcka solen”

President Obama har på telefon pratat med Sydkoreas president Park Geun-hye och Japans premiärminister Shinzo Abe och tillsammans kommit överens om nya sanktioner.

– Obama försöker förneka Nordkoreas strategiska position som en legitim kärnvapenstat, men det är en lika dumdristigt som att försöka täcka för solen med handflatan, rapporterar KCNA.