”Lagerbäck ringar in det vi redan visste”

Publicerad 2013-07-28

Patrik Lundberg recenserar sommarpratet

Det är enkelt att bli någon annan. Lars Lagerbäck är fortfarande samma man.

Det tar inte många minuter innan Lars Lagerbäck sätter tonen i sitt sommarprogram.

”Leder du en grupp människor, gå i första fall på fakta och inte på tro, hopp och kärlek”, säger han och ringar in det vi alla redan visste.

”Glad att jag inte är en av Zlatans ovänner”

Fotbollstränaren Lars Lagerbäck är stofilernas stofil. En person som under sin tränarkarriär alltid har valt förnuft framför känsla. Alltid varit rationell och lika trogen sina filosofier som en border collie.

Hade du mot förmodan väntat dig skvaller? Då blev du nog besviken. Alla vet att landslaget stundtals har krisat bakom kulisserna, men Lars Lägerbäck visar full respekt mot spelarna och hänger inte ut någon.

Det bränner till en aning när han berättar om landslagssamlingen 2006, när han skickade hem Zlatan Ibrahimovic, Olof Mellberg och Christian ”Chippen” Wilhelmsson efter en sen festnatt. Det var hans svåraste beslut någonsin.

Och så berättar han om sin relation till Zlatan Ibrahimovic, eller snarare varför han inte tänker prata om den. ”Jag är glad att jag inte är en av Zlatans ovänner”, säger han.

Varför då? Det är ju sådant vi vill veta!

Nej, Lars Lagerbäck behåller lugnet och sitter kvar vid sin korkek, precis som vi innerst inne visste att han skulle göra.

”Lyckas väl sådär”

De enda som får på nosen, det är journalisterna. ”Sommar i P1” har länge varit ett forum för kändisar att kritisera media. Visst finns det utrymme för kritik, men då gäller det faktiskt att konkretisera. Lars Lagerbäck lyckas väl sådär.

Ändå är det här programmet som en slags slutlig försoning mellan Lars Lagerbäck och svenska folket. Han har aldrig spelat Allan eller visat någon form av ondska. Han har alltid jobbat i fotbollsnationens intresse och lyckats bättre än alla innan honom.

Han har kallats för Sveriges tråkigaste person.

Lars Lagerbäck förnekar det inte.

Just därför vinner han sympati.