Chauffören vägrade vända – körde nioåriga Max till fel ort

avNicole Gustafsson

NYHETER

För en dryg vecka sedan satte sig Max, 9, i taxin för att åka till skolan i Torsåker. Men chauffören körde inte till skolan utan mot Gävle som ligger flera mil bort – trots Max protester.

– Max var helt skärrad och upprörd, berättar Max mamma, Ann Modig.

Nioåriga Max bor i Hofors tillsammans med sin mamma, pappa och syster. Max har skolskjuts, och i fredags morse stod en bil och väntade på honom precis som vanligt. Men resan skulle bli allt annat än vad Max är van vid.

Chauffören stannade nämligen inte vid Max skola i Torsåker, utan fortsatte mot Gävle, något Arbetarbladet rapporterat om. Max, som vet hur han brukar åka, berättade för chauffören att de kört fel. Men chauffören vägrade lyssna.

Först efter en halvtimmes bilfärd stannade chauffören till för att kolla sin rutt. Då befann sig taxin i Sandviken – ungefär tre mil från Maxs skola.

– Jag fick ett sms från min man där det stod: ”Max fröken har ringt och berättat att hans taxiresa tog 45 minuter istället för tio. När han kom fram var han väldigt skärrad”, berättar Max mamma Ann Modig och fortsätter:

– Det bara brann i huvudet på mig, jag blev så upprörd.

1 av 2 | Foto: Privat
Max satt ensam i baksättet på taxin som körde honom fel: ”Han var förvirrad och skärrad”.

”Under all kritik – handlar om en nioåring”

När familjen samlades hemma på eftermiddagen var Max fortfarande skärrad. Familjen kontaktade X-trafik där de beställer Max skolresor för att höra vad som gick.

–De beklagade inte det som inträffat, utan sa bara att vi skulle göra en skriftlig anmälan på X-trafiks hemsida, säger Ann och fortsätter:

– Jag tycker det är under all kritik, jag kan förstå att ett misstag kan ske. Men reaktionen förväntar jag mig ska vara utefter situationen. Det handlar om en nioåring.

När Aftonbladet kontaktar X-trafik, som upphandlar taxibolag som utför resorna, uppger de att det skett en miss.

Foto: Privat
Max berättade för chauffören att de kört fel, men chauffören vägrade lyssna på honom.

– Det är chauffören som gjort ett misstag. Han har hämtat två elever, och den ena eleven ska till Gävle och den andra till Torsåker. När han upptäcker det i Sandviken så vänder han. Det är bara beklaga att det skett ett misstag, säger Monica Westlund som är enhetschef för Serviceresor på X-trafik.

Varför lyssnade inte chauffören när Max sa att de körde fel?

– Vi arbetar med förarcertifiering där alla chaufförer går en utbildning. Där uppmanar vi att de ska följa körorden. Det kan ju vara något barn som vill åka hem till sin kompis, så på den utbildningen uppmanar vi chauffören att följa orden.

Men borde inte chauffören lyssna om ett barn som åker samma rutt varje dag säger att de kör fel?

– Jo, det kan man tycka så här i efterhand. Jag kan bara beklaga misstaket som skett, säger Monica Westlund på X-trafik.

Max fortsätter åka skolskjuts

Svaret från X-trafik är inget som lugnar mamma Ann.

– Jag förstår dilemmat, men jag köper inte det argumentet. Ska de inte lyssna bara för att det är barn? Det är inte rätt, säger Ann.

Max och hans familj har pratat om händelsen hemma. Trots att händelsen var skrämmande för Max så vill han fortsätta åka skolskjuts.

– Han frågade om han fick ha med sin mobil då. Det brukar han inte få när han ska till skolan, men nu får han det. Och vi kommer se till att prata med varje chaufför och se till att de vet var de ska åka. Vi vill inte att Max ska vara med om något liknande igen, säger Max mamma Ann.

ARTIKELN HANDLAR OM

Gävle

Hofors

Familj

Skolbarn

Taxibolag