FN: Slöjförbud bryter mot religionsfriheten

TT-AFP TT

Uppdaterad 2018-10-24 | Publicerad 2018-10-23

Människor demonstrerar i Köpenhamn samband med att den nya lagen som förbjuder heltäckande slöja på offentlig plats trädde i kraft i Danmark i augusti. Frankrike var först i EU med att införa ett slöjförbud.

Slöjförbudet i Frankrike bryter mot de mänskliga rättigheterna. Det anser FN:s kommitté för mänskliga rättigheter som uppmanar landet att se över den kontroversiella lagen.

År 2012 dömdes två kvinnor i Frankrike till böter för att ha burit niqab – en form av heltäckande slöja med öppning för ögonen – på offentlig plats. Nu anser FN:s kommitté för mänskliga rättigheter att bestraffningen kränkt de två kvinnornas mänskliga rättigheter.

"Den franska lagen har oproportionerligt skadat de klagandes rättigheter att manifestera sin religiösa tro", skriver kommittén i ett uttalande och uppmanar Frankrike att kompensera kvinnorna samt se över lagen som klubbades 2010 under den före detta presidenten Nicolas Sarkozy.

FN:s uttalande står i kontrast till Europadomstolens utslag 2014, där man slog fast att förbudet mot heltäckande slöja på offentlig plats inte bryter mot religionsfriheten eftersom det inte uttryckligen riktar sig mot de religiösa attributen i kläderna.

Kan ha motsatt effekt

Frankrike understryker att lagen är nödvändig utifrån ett säkerhetsmässigt och socialt perspektiv – men FN:s kommitté för mänskliga rättigheter hävdar att det finns en obalans mellan individuella och samhälleliga intressen.

"I stället för att skydda kvinnorna kan förbudet ha motsatt effekt och begränsa dem till hemmet, inskränka deras tillgång till offentlig service och marginalisera dem", skriver kommittén och tillägger att regeringar visst kan se till att människor visar sina ansikten under specifika tillfällen – men att den franska lagen är alldeles för svepande.

Kan bli bötfällda

Frankrike var först i EU med att införa förbud mot heltäckande slöjor på offentlig plats, varpå länder som Danmark, Österrike och Belgien följt efter med liknande lagar. Nu hoppas kommittén bestående av oberoende experter att åtgärder vidtas för att undvika snarlika kränkningar i framtiden.

– Frankrike, som har ratificerat FN:s mänskiga rättighetsfördrag, är förpliktigad att följa kommitténs rekommendationer och agera i god tro, säger Ilze Brands-Kehris, en av kommitténs medlemmar.

Omkring fem miljoner muslimer lever i Frankrike och de kvinnor som ignorerar slöjförbudet riskerar böter på upp till 150 euro.

Fakta: Slöjförbud i Europa

Slöjor som täcker ansiktet har varit ett hett debattämne runt om i Europa de senaste åren.

Frankrike: Var 2011 första land i Europa att förbjuda heltäckande slöja på offentliga platser.

Belgien: Sedan 2011 är det förbjudet för personer att på offentliga platser skyla ansiktet på ett sätt som gör dem oidentifierbara.

Tyskland: Statstjänstemän, bland annat domare och militärer, måste visa ansiktet. Alla människor kan också tvingas ta av sig slöjan eller andra plagg som skyler ansiktet, så att deras identitet ska kunna kontrolleras.

Spanien: Högsta domstolen upphävde 2013 ett regionalt katalanskt förbud mot heltäckande slöja på offentlig plats som hade beslutats tre år tidigare.

Bulgarien: Införde 2016 en lag som förbjuder kläder som helt eller delvis täcker ansiktet.

Österrike: Förbud mot heltäckande slöja på offentliga platser började gälla i oktober 2017.

Nederländerna: I juni i år klubbades en lag igenom som förbjuder ansiktstäckande slöja i offentliga byggnader.

Danmark: Från den 1 augusti i år kan den som bär ansiktstäckande klädsel, bland annat burka och niqab, straffas med dryga böter.

Italien: Sedan 1975 är det olagligt att täcka ansiktet på offentliga platser. Försök att använda lagen för att uttryckligen förbjuda burka och niqab har systematiskt avfärdats i domstol. Två regioner som styrs av invandrarfientliga Lega Nord, Lombardiet och Veneto, har förbjudit burka och niqab på sjukhus och offentliga platser.

Storbritannien: Det finns ingen lag som reglerar plagg av religiösa skäl. Men 2007 gick utbildningsdepartementet ut med direktiv som tillåter företrädare för offentliga inrättningar och konfessionella skolor att förbjuda niqaben.

Källa: AFP