Om elevprotesterna: ”Den här gången är det annorlunda”

Uppdaterad 2018-03-20 | Publicerad 2018-02-20

Elevernas massiva protester efter skolmassakern ger ringar på vattnet.

Nu uppmanar Dallas-politikern Dwaine Caraway vapenlobbyn NRA att flytta sitt årliga stormöte till en annan stad.

Författaren Dave Cullen ser de högljudda eleverna som något nytt – en vändpunkt i kampen mot våldet.

”Ungdomarna har hittat den röst som svikit oss andra i 19 år”, skriver han i Politico.

Demokraten Dwaine Caraway är tidigare borgmästare i Dallas och i dag ledamot i stadens styrelse. Med hänsyn till förra veckans skolskjutning i Parkland, Florida, vill han stoppa NRA:s årsmöte.

– Det är ingen lätt sak att be NRA tänka om angående att besöka Dallas. Men det sätter medborgarna först, och är ett sätt att få igång förhandlingar för att ta tag i den här galenskapen nu, säger han, enligt den lokala tv-stationen ABC13.

Caraway pekar även ut Texas-stadens egen historia av skjutvapenvåld som skäl till att NRA inte har där att göra, exempelvis de fem poliser som dödades i ett bakhåll 2016 och mordet på president John F Kennedy.

Dwaine Caraway tycker att det är dags för NRA, folkvalda politiker som han själv och president Donald Trump att ta ansvar.

– Barnen i Florida måste leva med den här mardrömmen resten av sina liv, säger han.

– Det är dags att stå upp och lyssna. Och det är dags för herr Trump. Alla folkvalda i USA, på alla nivåer, måste stå upp och sätta ner foten mot den här typen av våld.

Högljudda protester

NRA-mötet arrangeras mellan den 4 och 6 maj. Skjutvapen kommer att ställas ut och ammunition kommer att finnas till försäljning.

Dwaine Caraways uttalande kommer efter att 17 personer dödats i attacken på gymnasieskolan Marjory Stoneman Douglas på alla hjärtans dag.

Eleverna på skolan har sedan dess protesterat högljutt mot USA:s liberala vapenlagar. De kräver att politikerna agerar, både på statlig och federal nivå.

Särskilt skarp kritik riktas mot vapenlobbyisterna i NRA och de politiker som organisationen donerar pengar till.

– Om de tar emot de här blodspengarna, är de emot barn. Antingen finansierar du mördarna eller så står du på barnens sida, sa 18-åriga Emma Gonzalez, en av de mest framträdande av aktivisterna, i måndags.

”Sedan föreslog han ingenting”

Författaren Dave Cullen har skrivit om masskjutningar sedan Columbine 1999, då tolv elever och en lärare sköts ihjäl av två gärningsmän. Han skriver i Politico att han aldrig tidigare sett något liknande det som ungdomarna från Parkland nu gör.

”Den här gången är det annorlunda – de här unga överlevarna säger vad de tycker, och ställer krav på politikerna, som inte åstadkommit någonting under de senaste två årtiondena”, skriver han.

Cullen beskriver hur det efter blodbad som Virginia Tech och Sandy Hook kändes som att något skulle förändras. Men att det inte blev så.

Han ser Donald Trumps tal efter Stoneman Douglas som signifikativt för USA:s tafatta svar på massmorden.

”Mitt i sitt tal sa Trump att han ville tala direkt till barnen. ’Vi finns här för er. Vad ni än behöver. Vad vi än kan göra.’” skriver Cullen och fortsätter:

”Och sedan föreslog han ingenting.”

Vill få politikerna att lyssna

Ett hundratal elever från Stoneman Douglas träffar på onsdag makthavare i Floridas delstatshuvudstad Tallahassee. Man vill pressa delstatens republikan-kontrollerade kongress att agera.

– Jag tror faktiskt att de kommer att lyssna på oss, säger Chris Grady, 19, till nyhetsbyrån AP.

Den nyväckta ungdomsrörelsen – som går under taggen #neveragain i sociala medier – har hörts och synts på flera håll runt om i landet de senaste dagarna.

Emma Gonzalez och hennes kamrater har närmast blivit kändisar.

I måndags genomfördes manifestationer i både Los Angeles och Washington, och nästa månad planeras flera större demonstrationer.

Det främsta kravet är tuffare bakgrundskontroller.

Överväger reformer

På tisdagen kom ett bakslag när representanthuset i Florida beslutade att bordlägga ett demokratiskt förslag om att förbjuda automatkarbiner, gevär av typen AR-15 och stora magasin.

Men Bill Galvano, republikan och ledamot i Floridas senat, har öppnat för att ta tag i vapenfrågan framöver.

Enligt honom finns det ett förberett reformpaket – med åtgärder som att höja inköpsåldern till 21, väntetid för skjutvapen och förbud mot så kallade ”bump stocks”, en vapenmodifiering som gör att halvautomatiska gevär skjuter snabbare.

Delstatens senat överväger även satsningar mot psykisk ohälsa, ökad befogenhet för polisen att frihetsberöva instabila personer samt möjlighet att beväpna lärarna, skriver AP.

Galvano besökte tillsammans med andra politiker den drabbade skolan efter massakern.

”Nog är nog, något måste förändras”, skrev han på Twitter.

Samtidigt meddelar Donald Trump att han har beordrat justitiedepartementet att ta fram ett lagförslag för att förbjuda ”bump stock”-tillbehöret. Gärningsmannen i Las Vegas i höstas använde ett sådant, men inte Florida-skytten.

Har retat upp konservativa

De överlevande Parkland-elevernas stora engagemang möts inte bara av dialog och ryggdunkar. Det har också retat upp vissa konservativa krafter. Eleverna anklagas för att vara ”vänsteraktivister” och ”skådespelare” som utnyttjas av organiserade vapenmotståndare.

Jack Kingston, tidigare kongressledamot och politisk kommentator, twittrar ”Verkligen? ’Elever’ planerar nationella protester?”.

Eleven Sarah Chadwick ger svar på tal:

”Det är galet vad målmedvetenhet och en stark arbetsmoral kan leda till! Men jag menar, du har inget av detta så jag räknar inte med att du ska förstå.”

Den republikanske senatorn Marco Rubio försvarar eleverna.

”Påståendena om att några av de elever som varit på tv efter Parkland är skådespelare kommer från en grupp vidriga idioter utan anständighet”, skriver han på Twitter.

Emmas tal – en vändpunkt

Föräldrar, elever och lärare, däribland personer från Parkland, besöker Vita huset senare i veckan.

Dave Cullen förklarar i Politico att ungdomarna har tröttnat på politikernas tröstande ord. Att höra att ”allting kommer bli okej”. De vill ha riktig förändring.

”Kommer de att lyckas där vi misslyckats? Kommer de att stå upp inför Trump när de träffas i veckan, och artigt men ihärdigt förklara att de inte vill ha hans tankar och böner, att de vill ha en plan? Kommer de att nå ut till honom när andra inte lyckats?”

Han ser Emma Gonzalez hyllade tal i helgen, där hon kallade politikernas retorik för ”skitsnack”, som en symbolisk vändpunkt i kampen för skärpta vapenlagar.

”Ungdomarna har hittat den röst som svikit oss andra i 19 år. Fortsätt tala. Ni kan äntligen vara vår väg ut.”