Hjälp barnen – köp den finaste julklappen

Uppdaterad 2014-12-22 | Publicerad 2014-12-11

Så kan du göra en viktig skillnad - en skillnad mellan liv och död

Nej, det är inte över.

Varje dag skördar ebolaepidemin nya dödsoffer i Västafrika.

Och internationell hjälp är bokstavligen livsviktig.

Tillsammans med Rädda Barnen och SOS Barnbyar samlar nu Aftonbladet in pengar till Ebolans offer – och till kampen för att stoppa dödssmittans framfart.

SOS Barnbyar:

Skänk 50 kr, sms:a SOS50 till 72970

Skänk 150, sms:a SOS150 till  72970

Plusgiro: 900229-6

Rädda Barnen:

Skänk 50 kr, sms:a RB50 till 72911

Skänk 150, sms:a RB150 till 72911

Plusgiro: 90 2003-3 alt. Bankgiro: 902-0033.

OBS! märk inbetalningen Ebola

Ett stort antal hjälporganisationer finns på plats i västra Afrika, däribland Rädda Barnen och SOS Barnbyar.

– Ebola-situationen är ännu inte under kontroll – och det behövs stora humanitära insatser på plats, säger Mari Mörth, chef för humanitära sektionen på Rädda Barnen.

”Oerhört viktigt”

En epidemi som den här drabbar inte minst barnen. Tusentals barn i Liberia, Sierra Leone och Guinea har förlorat en eller båda sina förlädrar.

– Konsekvenserna av ebola är både allvarliga, omfattande och kommer att pågå under en lång tid, därför är det oerhört viktigt att skänka pengar till arbetet mot sjukdomen, säger Catharina Gehrke, generalsekreterare för SOS Barnbyar.

Hon berättar att många barn i västra Afrika stigmatiseras av omgivningen på grund av rädsla för smittan.

Fyra områden

– Vårt nödhjälpsarbete i Västafrika går främst till fyra prioriterade områden, arbete med barn som blivit föräldralösa för återförening eller omhändertagande, stöd till stigmatiserade och drabbade familjer,vård via vår klinik i Monrovia där vi arbetar för att hjälpa människor med alla de sjukdomar som inte är ebola och som inte blir behandlade för närvarande. Och sist men inte minst traditionella nödhjälpsprogram såsom rent vatten, mat och sanitet.

På Rädda Barnen har man också satsat mycket på att rekrytera tidigare ebola-sjuka som tillfrisknat – eftersom att de är immuna mot smittan.

– De kan sitta med de barn som isoleras efter misstanke om smitta, eller med de barn som har smittats och vårdas. De kan ge de här barnen en kram. Var en vuxen människa hos dem – utan skyddsutrustning.

Bygga en framtid

Både Rädda Barnen och SOS Barnbyar hade redan innan ebola-utbrottet insatser i det drabbade området.

Därför är det lättare att hjälpa. Pengarna slukas inte av administration.

En viktig fråga, för de båda organisationerna, är barns rätt till utbildning – att skapa sig en framtid.

– Och i det här området är det miljontals barn har i dag ingen skola att gå till – alla skolor är stängda, säger Mari Mörth.

– Man behöver bygga upp ett utbildningssystem igen - ett system som ser till att alla där här barnen får utbildning – och en framtid.