”Misstagen har kostat oss vår son”

Publicerad 2014-09-05

Pappa Rifat Falay: Det här ska inte kunna ske i Sverige

Nyfödde Kerem dog 17 dagar efter förlossningen.

Han låg fel i magen och skulle förlösas med kejsarsnitt. Mamma Nejla Falay, 30, ordinerades ett medel som skulle hindra värkar – men fick ett med motsatt effekt.

– Det här ska inte kunna ske i Sverige. Misstagen har kostat oss vår son, säger Rifat Falay, 37.

Den 30 maj, tio dagar före förlossningen var planerad, åkte Nejla och Rifat Falay in till Danderyds sjukhus eftersom Nejla led av svåra smärtor.

Hon fick flera doser Cytotec för att starta förlossningsarbetet, men sent på natten konstaterades det att Kerem låg i sätesläge. Kejsarsnitt planerades till morgonen därpå och Nejla Falay ordinerades läkemedlet Bricanyl som motverkar att värkarna startar. Men hon fick aldrig medicinen. I stället gav en barnmorska felaktigt det värkstimulerande medlet Oxytocin.

– Efter någon minut börjar värkarna och vi ropar in barnmorskan som gått. När hon upptäcker att det är fel ger hon mig en dos Bricanyl utan att rådfråga läkare, säger Nejla Falay.

Fick ingen information

Därefter såg barnmorskan till att vattnet gick och snart syntes fötterna på Kerem. Han fastnade med huvudet och när han till slut var ute var han livlös.

Men efter hjärtmassage fick läkarna i gång honom igen.

– Läkaren ber mig prata med honom. Jag greppar hans hand och ber honom att inte lämna oss. Jag säger: snälla, kämpa, du är stark, säger Rifat Falay.

För att reparera eventuella invärtes skador kördes Kerem till Karolinska universitetssjukhuset för en kylbehandling.

”Han led”

På Karolinska blev Kerem kvar i 17 dagar – innan han till slut dog på grund av omfattande skador i tarmarna till följd av förlossningen.

– Man såg att det gjorde ont, han led. Varje dag under den här tiden slets vi mellan hopp och besvikelse. Vi dog varje dag, återupplivades varje dag. Kerems tillstånd för dagen bestämde hur vi mådde, säger Rifat Falay.

Begravningen hölls två veckor senare.

Vill inte att andra ska drabbas

I dag är båda sjukskrivna och går på starka antidepressiva mediciner för att klara av vardagen och försöka hålla humöret uppe inför deras andra barn. Men det är svårt. Det tar emot att shoppa barnkläder och de har slängt barnvagn och andra saker som påminner om Kerem – minnena gör för ont.

– Våra liv är förstörda. Vår son, ett sött och fint friskt barn, har dött. Hans rätt att leva togs ifrån honom. Vi kommer aldrig att bli av med det här, vi är märkta nu. Nu är det viktigt att inte andra bebisar drabbas – ingen ska dö på det här sättet, säger Rifat Falay och fortsätter:

– Det enda jag vill är att varje människa inom vårdväsendet gör rätt för sig. Kollar rätt, läser rätt och är ärliga.

Vill ha barn igen

Det är tomt utan Kerem. Men paret har redan bestämt sig: De vill ha ett barn till.

– Då kanske vi kan må bättre igen. Inget barn kan ersätta ett annat, men vi behöver få drömmarna tillbaka. Då kan vi kanske skratta igen, men fram tills dess är det bara tårar, säger Rifat Falay.

Nejla Falay fortsätter:

– Men hur ska vi våga? Jag föder hellre på gatan än på Danderyd igen.

"Ska inte hända igen"

Under de långa timmarna på Karolinska kämpade Nejla och Rifat mot ovissheten. Vad gick fel? Att barnmorskan gett fel medicin fick de veta först efter några dagar – när de själva begärde ut journalerna.

– Vad jag förstår var man så chockad att man valde att inte ta upp det med föräldrarna direkt. Både de och barnmorskan var svårt chockade och barnet var mycket sjukt. Man tog beslutet att fokusera på det som var allra viktigast, barnets hälsa, säger Åsa Hammar, chefsläkare på Danderyds sjukhus.

Hon beklagar det som hänt och förklarar att sjukhuset gjort en grundlig utredning efter händelsen.

"Mänskliga faktorn"

– Det är en fruktansvärt tragisk händelse som vi ser väldigt allvarligt på. Vi har genomfört flera åtgärder för att se till att det inte ska hända igen. Bland annat kommer vi att genomföra extra ultraljud vid alla igångsättningar i framtiden, säger Åsa Hammar.

Är medicinerna lätta att förväxla?

– Nej, de ska inte gå att förväxla. De liknar inte varandra och paketeras på olika sätt.

Så hur kunde det hända?

– Jag kan inte fullt ut förklara vad det är som gått fel. Ett alternativ är att den värkhämmande medicinen inte var påfylld och att man i det läget tagit fel medicin. Det är sannolikt den mänskliga faktorn som spelat in här.

Inget ultraljud

Nejlas förlossning startade 14.00, men först efter klockan 01 på natten upptäcktes att Kerem låg i sätesläge. Trots att det var en så kallad riskförlossning, som gör det svårare att bedöma hur barnet ligger, gjordes inget extra ultraljud innan igångsättningen.

– Det kan hända att ett barn vänder sig i magen under en förlossning. Två dagar innan förlossningen startade låg barnet i huvudläge och därför förberedde man sig på en vaginal förlossning. Ett extra ultraljud hade kunnat göras med det är inte säkert att det hade förändrat situationen.

Kunde man inte ha gjort ett akut kejsarsnitt direkt?

– Självklart är kejsarsnitt ett alternativ. Förlossningssätten är något som alltid diskuteras mellan läkare och patient och det allra vanligaste och mest önskvärda är att kvinnan föder vaginalt. Kvinnan hade haft två normala förlossningar bakom sig och man fann inte någon risk att sätta i gång en vaginal förlossning i det här läget.