Drönare nedskjuten i Turkiet

Uppdaterad 2015-11-07 | Publicerad 2015-10-16

Den nedskjutna flygfarkosten var en drönare, enligt en högt uppsatt turkisk tjänsteman, rapporterar Reuters. Den sköts ned efter att ha varnats tre gånger.

Först uppgav Turkiets militär att ett oidentifierat flygplan skjutits ned av turkiskt stridsflyg nära den syriska gränsen. Sedan kom uppgifterna om att det i stället var en drönare som skjutits ned.

Turkiskt stridsflyg har skjutit ned en luftfarkost nära den syriska gränsen, uppger turkisk militär.

Initiala uppgifter sa att det rörde sig om ett flygplan, men senare kom uppgifter om att flygfarkosten var en drönare, enligt en högt uppsatt turkisk tjänsteman, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Enligt den turkiska tv-kanalen NTV ska drönaren, vars ursprung fortfarande är okänt, ha skjutits ned runt tre kilometer in i turkiskt luftrum.

Har varnat Ryssland

Innan drönaren sköts ned varnade turkisk militär tre gånger, i enlighet med Natos militärlagstiftning.

Turkiet har flera gånger varnat Ryssland sedan ryska plan kränkt det turkiska luftrummet. En talesperson för styrande AKP har sagt att om kränkningarna fortsätter så kommer Turkiet att se det som ett hot från Ryssland.

En amerikansk tjänsteman säger till Reuters att USA misstänker att den nedskjutna drönaren var rysk, men Igor Konashenkov, talesman för Rysslands försvarsdepartement, hävdar motsatsen i rysk media. Enligt honom är samtliga ryska plan i Syrien tillbaka vid sina baser och alla ryska drönare "fungerar normalt", rapporterar nyhetsbyrån AP.

Kan leda till upptrappning

En expert, som TT har pratat med, säger att en nedskjutning av detta slag lätt kan leda till en upptrappning.

– En sådan situation kan lätt glida de inblandade ur händerna. Det är lätt att det går nationell prestige i sådana här händelser, säger Stefan Ring, militärstrategisk expert.

Den här gången var det en drönare men risken finns när flera länder krigar i Syrien att det sker allvarligare incidenter, såsom en nedskjutning av ett bemannat stridsflygplan, menar han.

– Jag har blivit alltmer pessimistisk. Särskilt Ryssland uppträder väldigt vårdlöst.

Artikeln uppdateras

Följ ämnen i artikeln