Tidigare toppchefer på Saab åtalas

Publicerad 2015-09-02

Saab Automobiles tidigare vd Jan Åke Jonsson åtalas nu för ekobrott.

Även bolagets tidigare chefsjurist Kristina Geers åtalas.

Brotten gäller bland annat falska fakturor på över 30 miljoner kronor.

Jan Åke Jonsson åtalas vid Vänersborgs tingsrätt för grovt osant intygande, enligt åtalet.

Tidigare chefsjuristen Kristina Geers åtalas för bland annat grov urkundsförfalskning. Ytterligare en tidigare Saab-anställd åtalas för grov urkundsförfalskning.

Samtliga nekar till brott.

Åklagaren: Grova brott

De åtalade har enligt åtalet uppsåtligen upprättat eller låtit upprätta och undertecknat ett falskt import- och återförsäljaravtal med ett bolag i Ukraina 23 mars 2011, drygt ett halvår före Saabs konkurs i december samma år.

Den tredje åtalade personen ska ha skrivit ut falska fakturor i samband med detta.

Brotten har begåtts i Trollhättan mellan mars och april 2011, säger Olof Sahlgren, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg i ett pressmeddelande.

Stämningsansökan lämnades in till Vänersborgs tingsrätt under onsdagen. I åtalet skriver åklagaren att brotten ska anses som grova då fakturorna har rört mycket stora summor, sammanlagt ett belopp på nästan 31 miljoner kronor.

”Mycket diffusa minnesbilder”

Geers misstänks också för att ha ändrat i årsredovisningarna för 2010 för Saab Automobile och Tools, enligt åtalet.

Åtalet är ett delåtal och fler förundersökningar pågår vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg. Samtliga utredningar beräknas bli klara under hösten.

Geers bekräftar att det är hennes signatur i avtalet, men förnekar ytterligare kännedom kring ärendet. Hon uppges i förhör ha sagt sig ha ”mycket diffusa minnesbilder rörande tillkomsten av det aktuella import- och återförsäljaravtalet för den ukrainska marknaden”.

Även Jan Åke Jonsson säger i förhör att det är hans signatur på avtalet. Däremot förnekar han att han visste vad importören i Ukraina, som avtalet skrevs med, hade för verksamhet.

I en intervju med Dagens Industri säger Jan Åke Jonsson:

– Jag är helt oskyldig. Som jag minns det var det ett korrekt avtal. Detta hände för över fyra år sedan och då hade vi en rad andra viktiga saker att ta hand om.

Kristina Geers säger till P4 Väst att hon är förvånad över åtalet och det hon anklagas för. I övrigt vill hon inte kommentera åtalet.

Bevis i mejl

Två dagar efter att avtalet blev klart meddelade Jonsson att han skulle avgå som vd för Saab Automobile.

Victor Muller, styrelseordförande i Saab från 2010 fram till konkursen 2011, och andra nyckelpersoner inom Saab kommer att höras under rättegången.

Aftonbladet söker de åtalades advokater för en kommentar.

Kristina Geers försvarare, Bengt-Erik Sik, hälsar via växeln på sin arbetsplats att han inte kommer att ge några kommentarer i nuläget.

Brotten toppcheferna åtalas för

Grovt osant intygande
Ett brott som innebär att någon skriftligt lämnar en osann uppgift om sin egen eller någon annans identitet i ett intyg eller annat dokument. Som osant intygande räknas också att någon upprättar ett falskt dokument om avtal eller liknande.

Grov urkundsförfalskning
Ett brott som innebär att någon skriver en annan persons namn, använder en annan persons namnteckning eller på annat sätt framställer falsk urkund eller ändrar/fyller ut äkta urkund. Förfalskning av officiella dokument som exempelvis körkort och identifikationshandlingar faller också under denna rubricering.

Källa: Ekobrottsmyndigheten

Följ ämnen i artikeln