Två tidsfristerna har löpt ut: ”Är kört, alldeles oavsett”

Publicerad 2015-07-01

Ja eller nej. Att vara eller inte vara.

Söndagens ödesval delar grekerna i två läger.

Frågan är om det spelar någon roll.

Tisdag kväll. Regnet öser ner över Syntagmatorget i Aten. Tusentals greker har samlats för att visa sitt missnöje mot premiärministern Alexis Tsipras.

Om några timmar löper två tidsfrister ut. Dels ett stödprogram med EU och Europeiska centralbanken, ECB. Dels ett lån på 1,6 miljarder euro som ska betalas till Internationella valutafonden, IMF.

Världens ögon riktas nu mot krisens Grekland. Under dagen har motstridiga uppgifter florerat.

Några medier rapporterar att regeringen har kovänt och överväger ett sista minuten-bud från EU-kommissionen.

Andra uppger att trojkan – som består av EU, IMF och ECB – tänker diskutera ett grekiskt motbud efter söndagens folkomröstning.

Finns två alternativ

Medborgarna har två alternativ att rösta på: ja eller nej till de reformkrav som trojkan ställer på Grekland. Grovt förenklat röstar grekerna för eller emot att stanna i Eurozonen.

Det sammanfattar ett av grundproblemen. Ett ”ja” eller ett ”nej” är alldeles för definitivt. Det finns inga enkla svar. Ändå är det detta man kräver av folket.

Premiärminister Tsipras och hans vänsterparti Syriza har uppmanat grekerna att rösta nej. På måndagen demonstrerade 10 000 personer för just ett nej.

Nu har lika många ja-anhängare samlats här på Syntagmatorget. På torgets östra sida står parlamentsbyggnaden. Människor riktar sina slagord ditåt. Budskapet till Tsipras går inte att ta miste på: ”Avgå! Avgå!”

Demonstranterna poserar med EU-flaggor, blåser i visselpipor och överröstar varandra. Spontana tal hålls på olika delar av torget, samtidigt.

Många bär klistermärken med uppmaningen ”NAI”. Som är en uppmaning att rösta ja.

Ni förstår, rena grekiskan.

I gamla guideböcker står det att man inte ska fråga en grek vad han röstar på, då detta är en privatsak. Här är det tvärtom.

Folk stannar på gatan

Folk stannar oss på gatan, ber oss om att berätta sanningen för resten av Europa. Att grekerna vill fortsätta vara en del av Eurozonen och EU. Att Alexis Tsipras är en lögnhals som vill stänga dörrarna till omvärlden.

Den som var här under måndagen mötte troligen samma budskap – fast omvänt.

Regnet tilltar och får slutligen folk att ge upp. Torget ödeläggs på nolltid.

Klockan slår midnatt. De två tidsfristerna har löpt ut. Vilket i teorin betyder att varje grek är skyldig trojkan cirka 30 000 euro.

Nu kan grekerna bara hoppas på att trojkan har tålamod nog att vänta in folkomröstningen.

En medelålders man kommer fram till oss. Han talar lågmält, nästan viskar.

– Ja eller nej. Det är kört, alldeles oavsett.

Följ ämnen i artikeln