Historiskt steg mot personliga rymdresor

Uppdaterad 2019-07-24 | Publicerad 2015-11-27

Amazongrundaren Jeff Bezos.

För första gången har människan skjutit upp en raket i rymden som landat intakt på jorden.

Amazongrundaren Jeff Bezos gjorde det historiska med farkosten New Shepard tidigare i veckan.

– Kontrollerad landning är inte lätt, men gör man det rätt kan det se lätt ut, skrev han på Twitter.

Den här gången lyckades Jeff Bezos raket lyfta – och kom ner i ett stycke. Det var i måndags som företaget Blue origin med farkosten New Shepard genomförde den hisnande färden.

Amazongrundaren Bezos har investerat en förmögenhet i tekniken som ska göra rymdresor till något mer vardagligt. Och utan att det ska kosta enorma summor.

”Inte ett öga var torrt”

Raketen lyfte och susade förbi 100 kilometersgränsen, vilket betyder att den gjorde inträde i rymden. Kapseln, där människor ska vistas, landande på jorden med hjälp av fallskärmar efter elva minuter. Själva raketen vände mot jorden med motorerna påslagna igen och landade mjukt, inbromsat bara några meter från landningspunkten, skriver New York Times.

– Inte ett öga var torrt, sa Jeff Bezos i en intervju efter flygningen.

Tidigare har alla bärraketer antingen förstörts eller övergivits i rymden efter att de låtit sin last lämna atmosfären. Det betyder att en ny behövt byggas inför varje avskjutning, vilket blivit en mycket dyr historia.

Blue origin släppte även en film på uppskjutningen, som tog plats i Texas i USA.

Hård kamp om rymdresor

Konkurrensen om att först bygga en rymdraket som lyckas återvända intakt till jorden har varit stenhård. Grundaren av bilföretaget Tesla, Elon Musk, är ytterligare en kandidat som med sitt företag Spacex gett sig in i kampen – och nu fick erkänna sig besegrad.

Elon Musk passade först på att gratulera konkurrenten men påpekade sedan snabbt att det är en väsentlig skillnad på att vara ute i rymden och att cirkulera i omloppsbana runt jorden.

Raketdelar spolades i land

Och som om inte själva förlusten av kapplöpningen räckte: på torsdagen spolades delar av Spacex fem månader gamla raket i land vid Scillyöarna, sydväst om Storbritannien, rapporterar Sky news.

Än så länge använder sig Blue origin framförallt av uppskjutningarna för forskning. Kommersiella flygningar kan bli aktuellt om några år. Biljetter har inte börjat säljas än och vad de kommer att kosta är inte bestämt.

Men resan skulle innebära minst fyra minuter tyngdlöshet och en underbar utsikt över Tellus, garanterar företaget.

Följ ämnen i artikeln