Falska testresultat problem på danska sjukhus

TT-Ritzau

Publicerad 2020-04-03

Patienter som testats negativt för corona har visat sig bära på viruset i Danmark. Arkivbild.

Patienter i Danmark som testats negativt för coronaviruset har sedan visat sig bära på smittan.

Flera medarbetare på en avdelning på sjukhuset i Holstebro, i västra Danmark, har nu smittats av patienterna, enligt Jyllands-Postens källor.

– Det är inget tvivel om att vi har stora utmaningar med de här falska negativa testen, säger cheföverläkaren Nikolai Hoffmann-Petersen, vid sjukhusenhet Väst där bland annat Holstebro ingår, till tidningen.

Nu skärper enhet Väst provtagningsrutinerna. Om en patient misstänks vara smittad även efter att ha testats negativt isoleras den och nya tester genomförs.

Även på sjukhuset i Hvidovre, i Köpenhamnsregionen, har man upptäckt problem med resultaten. Enligt en överläkare på sjukhuset är runt 15 procent av testerna missvisande och där har man börjat ta prover från lungorna i förhoppning om bättre resultat.

Sundhedsstyrelsen, motsvarande svenska Folkhälsomyndigheten, säger att falska provresultat kan leda till problem.

– Därför kommer man också ibland i särskilda situationer att upprepa testen, säger Helene Probst, chef vid Sundhedsstyrelsen, till Jyllands-Posten.

Totalt har 3 672 personer bekräftats smittade av coronaviruset i Danmark, enligt den senaste officiella statistiken. Antalet smittade steg med nästan 300 personer på fredagen, men de reella siffrorna bedöms vara högre då inte alla med symptom testas. 123 personer som smittats har avlidit.