”Stor förvirring” kring begravningar av coronafall

”Kistorna märks med droppar”

Publicerad 2020-03-30

Oklara riktlinjer skapar osäkerhet kring hanteringen av avlidna i covid-19 – Folkhälsomyndigheten strök nyligen kravet på bisättningssäckar för avlidna.

Samtidigt har begravningsbyråerna själva beslutat att märka kistorna med en särskild symbol.

– Den ska markera att kistan inte ska öppnas, säger Ulf Lernéus, Sveriges Auktoriserade Begravningsbyråer.

Begravningsbyråer i Sverige har fått uppdrag att ordna begravningar av människor som avlidit av covid-19. Men enligt branschorganisationen råder stor förvirring hos begravningsentreprenörer i Sveriges 21 olika regioner om vilka rekommendationer som gäller vid en begravning.

– Ungefär hälften av regionerna följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Och deras riktlinjer har ändrats. De kräver exempelvis inte ”body bags” längre, vilket de gjorde i den tidigare rekommendationen. I den nya har man tagit bort den, säger Ulf Lernéus förbundsdirektör för Sveriges Auktoriserade Begravningsbyråer.

Enligt Karolinska universitetssjukhuset anses en avliden i covid-19 vara smittsam även efter dödsfallet, även om smittsamheten minskat. Sjukhuset måste därför följa strikta rutiner för att undvika vidare smittspridning på sjukhuset.

Branschorganisationen får inga tydliga svar från Folkhälsomyndigheten.

– Det är ingen som kan säga att det inte finns en smittorisk. Jag sitter i princip hela dagarna och hanterar den här förvirringen som råder runt om i landet, säger Ulf Lernéus.

Flera begravningsbyråer i Sverige har nu anordnat begravningar av människor som avlidit av covid-19. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Märker upp kistorna

På sjukhusen har man förberett sig för att kunna ta hand om en stor ökning av avlidna av covid-19.

– För närvarande har vi kapacitet att ta hand om avlidna enligt våra ordinarie rutiner. Eftersom vi hoppas på det bästa men planerar för det värsta har vi ställt kylcontainrar vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

Sveriges Auktoriserade Begravningsbyråer har beslutat att kistor med en avliden av covid-19 ska markeras med en en särskild droppsymbol.

– Vi valde droppar i en slags symbolisk märkning eftersom det är en droppsmitta. Den ska markera för den som ska transportera kistan från bårhuset att det är befarad smitta om man öppnar den, säger Ulf Lernéus.

Sveriges Auktoriserade Begravningsbyråer har beslutat att alla kistor med en avliden av covid-19 ska markeras med en en särskild droppsymbol.

Heltäckande overall och visir

Flera begravningsbyråer Aftonbladet varit i kontakt med följer strikta skyddsåtgärder.

– Om vi hämtar någon som avlidit av covid-19 använder vi heltäckande overall, munskydd, visir och skoskydd, säger Peter Göransson, kommunikationschef på begravningsbyrån Fonus.

På flera håll i landet ser man hur människor skjuter upp begravningar, på grund av rädslan för smitta.

– Det har varit många avbokade, 5-6 inställda begravningar om dagen. I vanliga fall skulle vi kanske haft en per dag. Sen ser vi att många ställer in ceremonin helt och väljer att bevara urnan för att kunna ha begravningsakt i ett senare skede, säger Göran Höglund, tillförordnad förvaltningschef på Kyrkogårdsförvaltningen i Stockholm.

Ett år kan man vänta med gravsättning av aska. En kistbegravning ska däremot genomföras inom 30 dagar, om man inte får särskilt tillstånd från Skatteverket att skjuta upp den.

Men enligt Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, kommer corona inte ses som ett giltigt skäl:

– Vi har låtit vår rättsavdelning titta på det men de har kommit fram till att corona inte är skäl att medge hinder för begravning och vi kommer inte bevilja anstånd. Enligt begravningslagen är influensa inte ett skäl, säger hon.

Ulf Lernéus förbundsdirektör för Sveriges Auktoriserade Begravningsbyråer.

Livesända begravningar ökar

En snabbt ökande trend är att livesända begravningar via internet, för att minska smittspridning på begravningar. Äldre i riskgruppen måste kanske avstå från att komma till kyrkan eller kapellet.

På begravningsbyrån Lavendla har intresset för livesända begravningar ökat explosionsartat. Klarahill har fått ett 20-tal förfrågningar runt om i landet om ceremonier som filmas via en iphone på stativ.

– Man får klicka på en länk och logga in, så att man får se begravningen i ett slutet sällskap, berättar Niklas Steenberg, VD på Klarahill.

Anhöriga till coronasmittade har inte kunnat ta avsked på sjukhusen, då det är besöksförbud. Dessutom kan de själva sitta i karantän eller ha blivit sjuka.

– Många är ledsna för att inte kunna ha ceremonin, och känner en frustration över det. Det handlar om en sorgeprocess och det kan bli som ett öppet sår då man inte får ett avslut, som begravningen ofta innebär. Det är inget lätt beslut att få ha anhöriga i en urna i ett år, säger Niklas Steenberg.

Aftonbladet har sökt Folkhälsomyndigheten angående riktlinjerna för begravningar, men inte fått svar ännu.

 

PODD Coronaviruset och kampen för ett vaccin

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om när ett vaccin kan vara klar och vilka risker finns när forskarna jobbar under en sån tidspress? Gäst är Jorma Hinkula.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS