Tvingas anpassa sig – men går back varje dag

Uppdaterad 2020-05-07 | Publicerad 2020-03-26

Sadoo Iskandarani på restaurangen i centrum.

Personal som serverar bufféer, färre tillgängliga platser och tillsägelser för hur tätt man står.

För de hårt prövade lunchrestaurangerna har de nya reglerna inneburit förändringar.

– De här restriktionerna gjorde att vi fick ha in mer folk som jobbar för att servera ett mindre antal människor, säger Sadoo Iskandarani, ägare till Laziza.

Tidigare i veckan vidtogs flera åtgärder för restauranger och krogar, för att stoppa coronavirusets framfart. När det gäller bufféer tolkades det på flera håll som att de var förbjudna men så är inte fallet.

Så länge det inte är trängsel i kön går det fortfarande bra att servera bufféer.

En av Malmös kändaste lunchbufféer, den libanesiska restaurangen Laziza, har valt att ta till flera åtgärder efter att Folkhälsomyndigheten meddelat de nya restriktionerna.

– Vi gick direkt in och ändrade konceptet med att vi började lägga upp maten till människor. Det kom i en tid när vi skulle gå ner i personalstyrka för att ha råd, då vi har mindre att göra, men de här restriktionerna gjorde att vi fick ha in mer folk som jobbar för att servera ett mindre antal människor, säger ägaren Sadoo Iskandarani.

”Världens lättaste land”

Han menar att direktiven delvis varit luddiga men förutom att själva servera maten säger de även till folk att hålla avstånd och har tagit bort hälften av platserna.

Att se till att gäster inte köar i trängsel är dock inget problem.

– Vi är i Sverige så vi är inte så glada för att komma nära varandra ändå. Det är ganska naturligt. Världens lättaste land att hålla de reglerna på, säger han med ett skratt.

Redan innan de nya restriktionerna kom hade Laziza dock valt att ta bort en stor del av sina platser. Precis som för de flesta andra Malmörestaurangerna vändes nämligen tillvaron upp och ner för två veckor sedan, då gästerna i hög utsträckning slutade komma.

De har stängt ner

– Just nu är antalet personer i restaurangen inte det stora problemet – folk vågar sig inte ut, som Natalie Hallbäck, på snabbmatsrestaurangen Stippes, nyligen sa till TT.

Att lunchbufféer valt att lämna självserveringen är inte bara av ondo.

– Vi har kunnat prata med människor och det har blivit mer personligt. Så det har funkat. Det enda är att det krävts mer folk. För kunden tror jag inte det är något negativt, tvärtom, säger Sadoo Iskandarani.

Rosegarden är en annan restaurang som i hög utsträckning marknadsför sig på sin lunchbuffé. Både deras restaurang i centrum och den på Triangeln är för tillfället stängda.

Gått ner med 90 procent

Det är dock inte ett exempel Laziza kommer följa.

– Vi har våra anställda vi måste betala. Ingen krögare, i Malmö i alla fall, har tjänat de pengarna att de kan stänga ner en månad och betala ut fulla löner, säger Sadoo Iskandarani.

På hans två Malmörestauranger har all personal, cirka 40 personer, permitterats.

– Det här har gjort att vår omsättning gått med 90 procent. Det är för att vi har en lunchrestaurang men också catering som har fallit bort.

Han lägger till:

– Vi har en break-even på 220 gäster och vi har 50. Så du kan tänka dig hur mycket vi går back varje dag.