Separatister i fängelseuppror i Kamerun

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2019-07-23

En soldat vaktar en vallokal under presidentvalet i fjol. Sedan två år tillbaka pågår en konflikt mellan fransktalande, som kontrollerar landets institutioner, och engelsktalande separatister. Arkivbild.

Ett fängelse i Kameruns huvudstad Yaoundé har vandaliserats och bränts under ett fånguppror natten till tisdagen. En del intagna lade upp filmer på Facebook där de protesterade mot usla levnadsvillkor i fängelset och till stöd för landets engelskspråkiga separatiströrelse.

Lokala medier rapporterar att ingen dödats i upproret och att inga fångar flytt. Många har däremot skadats, bland andra den förre premiärministern Inoni Ephraim, som dömdes för korruption 2016 och som attackerades av andra intagna under upploppet.

Flera av upprorsmakarna var oppositionella separatister. Sedan två år pågår en konflikt mellan landets regering, som domineras av fransktalande, och engelsktalande separatister i Kameruns västliga delar, som vill grunda en självständig stat vid namn Ambazonien.

FN uppskattar att omkring 1 800 människor har dödats och att över 500 000 tvingats bort från sina hem sedan 2017.

Kameruns språkliga splittring härrör från slutet av första världskriget, då den forna tyska kolonin delades mellan Frankrike och Storbritannien.

ANNONS