Britterna vallfärdar till vallokalerna – i protest

Publicerad 2019-05-26

LONDON. Storbritannien skulle inte ens ha deltagit i EU-valet.

Nu röstar man om mandat som kan tas bort om några månader.

Då vallfärdar britterna till vallokalerna – i protest mot regeringen.

– De senaste tre åren har varit fruktansvärda, säger Christine James, 73, som bytt från de konservativa till Brexitpartiet.

Hade Storbritannien som planerat lämnat EU den 29 mars så hade detta val inte behövt hållas. Och nu röstar man om parlamentsledamöter som kan få lämna sin post redan vid nästa satta utträdesdatum, den 31 oktober. Då vallfärdar britterna till vallokalerna. 

Enligt politiska analyssajten Number Cruncher Politics UK har uppemot 38% av landets röstberättigade röstat – vilket skulle tangera 2004 års valdeltagande landets högsta någonsin. Anledningen kan vara att många på båda sidor av brexitfrågan vill visa sitt missnöje med hur regeringen hanterat den. Enligt experter och opinionsundersökningar kan de konservativa på söndagen nå det sämsta valresultat i partiets 180-åriga historia.

– Vi brukade rösta konservativt. De brukade göra bra saker och ta bra beslut, säger Christine James, 73, som precis varit och röstat på en vallokal i London tillsammans med sin man Donald James, 81.

– Men de senaste tre åren har varit fruktansvärda. De kan bara inte ta några beslut. De byter linje hela tiden. Och det är inte bara en person. Man kan säga att ”fru (Theresa) May är såhär och såhär”, de måste alla samarbeta, de är en hel regering. I stället verkar de bara bråka med varandra, vilket ju är helt och hållet negativt. Och de flesta av oss är dödströtta på det.

Många byter till Brexitpartiet

Christine och Donald är två av många brexitförespråkare som nu i stället lagt sin röst på det nybildade Brexitpartiet. Partiet med den före detta UKIP-ledaren Nigel Farage i spetsen kommer enligt opinionsundersökningar att få flest röster – som en protest mot att Storbritannien snart tre år efter att man röstat för ett EU-utträde fortfarande är kvar i unionen.

– Jag tror att det nya partiet mest är här för att skrämma de andra litegrann, så att de börjar ta det här på allvar, säger Christine.

–  Jag tror inte att de nödvändigtvis kommer att vara kvar så väldigt länge. Men vid just denna tidpunkt är det viktigt att vi har en stark grupp av politiker som kan visa vägen ut ur EU.

För tre år sedan tvingade UKIP:s popularitet den förre premiärministern David Cameron att utlysa en folkomröstning om EU. Nu ser Farage EU-valet som en andra brexitomröstning.

– Om du vill ha brexit så måste du rösta för brexit, säger han enligt Evening Standard.

– Vi gjorde det en gång men de ignorerade oss så vi kommer att säga till dem en gång till.

David, 35: ”Vi måste rösta”

Även de som röstade nej till brexit i juni 2016 har gått man ur huse för att visa att de fortfarande hoppas på en andra folk omröstning eller ett stoppat EU-utträde. Londonbon David, 35, ger sitt stöd till Labour.

– Vi måste rösta. Det är väldigt mycket som händer just nu och det kan gå på många olika håll. Vi får bara försöka att styra det åt ett håll som är bäst för alla, säger han.

Även Labour tappar mandat

Oppositionspartiet, som leds av EU-skeptikern Jeremy Corbyn, väntas också tappa mandat i valet till förmån för uttalade brexitmotståndare som det gröna partiet och liberaldemokraterna.

– Många Labourväljare i norr röstade förvisso ja till brexit men jag tycker att ändå att Labour känns som det bästa partiet för folk i Storbritannien generellt sett, säger David.

– Jag tror att Labour generellt sett står på stanna-sidan.

Hur känns det att rösta för ledamöter som bara kan komma att sitta i några månader?

– Denna röst blir som en protest som visar upp allmänhetens åsikt just nu. Farage och de andra EU-parlamentsledamöterna tog ändå inte sitt jobb seriöst.

”Har lagt miljöfrågorna åt sidan”

Melissa Mouat, 31, röstar på det gröna partiet på grund av de miljöfrågor hon känner har hamnat i skymundan under de senaste årens brexitförhandlingar.

– Jag tycker att det skickar ut en otroligt viktig signal kring hur vi känner för de konservativa och deras brexithantering, säger hon.

– Det handlar dels om brexit men det finns många andra konservativa ståndpunkter som jag inte heller håller med om. Jag tycker att det borde finnas en större representation i regeringen vad gäller miljöfrågor. 

– Det är så många viktiga frågor i Storbritannien som lagts åt sidan på grund av detta konstanta politiska gnabb.

Melissa Mouat, 31, röstar på det gröna partiet.

Rees-Mogg: ”Brexitpartiet kommer att gå utomordentligt bra”

En av de främsta förespråkarna för brexit, Toryledamoten Jacob Rees-Mogg, kommer ut ur vallokalen som ligger några kvarter bort från det brittiska parlamentet i Westminster. Rees-Mogg, som bär på sonen Alfred, har under våren blivit symbol för den grupp av hårdföra brexitörer inom det konservativa partiet som helst velat lämna EU utan något avtal alls. Trots det, och att hans syster Annunziata Rees-Mogg är ett av Brexitpartiets toppnamn, har han inte valt att byta läger.

– Jag är ju en medlem av det konservativa partiet så jag röstade på dem, säger han till Aftonbladet.

– Jag tror att det kommer att kommer att bli ett överväldigande stöd för partier som vill lämna EU. Jag tror att Brexitpartiet, där min syster är en ledande kandidat, kommer att göra utomordentligt bra ifrån sig. Många jag känner, många stenhårda konservativa har röstat på Brexitpartiet. Men de konservativa är också ett Brexitparti så när man lägger samman dessa röster så får man ett väldigt starkt budskap att Storbritannien måste lämna EU utan något avtal.

Stöttar Boris Johnson

I fredags meddelade premiärminister Theresa May att hon kommer att lämna sin post som de konservativas ledare den 7 juni. Rees-Mogg, som tidigare nämnts som en kandidat att vilja ta över hennes plats, backar i stället Boris Johnson som delar hans syn på brexit.

– Den nye ledaren måste vara tydlig med att vi måste lämna EU – utan ett avtal om det är nödvändigt, med ett avtal om möjligt, men så snart som möjligt, säger han.