Afrika sneglar på Europa – och agerar blixtsnabbt

TT-AFP

Publicerad 2020-03-18

Efter att ha sett hur smittan spridits tillsynes utan kontroll i Asien, USA och Europa agerar land efter land i Afrika blixtsnabbt.

Inhemsk smitta har rapporterats på kontinenten och sjukvården i flera länder riskerar att kollapsa – även vid mindre smittutbrott.

Afrika var en av de sista världsdelarna att drabbas av coronaviruset men nu har över hälften, 30 av kontinentens 54 länder, bekräftade fall.

Här är en sammanfattning om utbrottet och hur afrikanska länder agerar för att minska smittan.

Från långsam start till inhemsk spridning

Första coronafallet i Afrika rapporterades i Egypten 14 februari. Fram till i början av mars upptäcktes bara två fall till i Algeriet och Nigeria och farhågor väcktes till en början om att utbrottet var mer spritt än vad som var känt.

Sedan dess har fallen sakta men säkert ökat och nu finns 450 kända fall av viruset på kontinenten.

Värst drabbade är de nordafrikanska länderna där smittspridning börjat inom länderna och sammanlagt tio personer har dött.

  • I Egypten har över 160 personer smittats och fyra dött. Även Algeriet rapporterar fyra dödsfall och runt 60 personer smittade.
  • I östra Afrika finns sammanlagt 20 fall i sex länder. Senegal är värst drabbat i Västafrika med nästan 30 fall – varav merparten smittats av samma person som varit på resa i Italien.
  • Ekonomiskt starka Sydafrika ser samtidigt en stadig ökning av smittade. Antalet bekräftade coronafall steg med 37 procent under onsdagen – från 62 till 85 – och åtta av dem bedöms vara inhemsk smitta.

Stoppar flyg och resor

Trots att fallen fortfarande är relativt få har drastiska åtgärder införts på flera håll sedan afrikanska länder på avstånd sett hur smittan spridit sig i rekordfart i stora delar av Europa, Asien – och nu också USA.

Flygtrafiken har begränsats eller stoppats sedan land efter land fått sina första fall från medborgare som återvänt från resor.

  • Marocko har stoppat alla internationella flyg – förutom plan som fått tillstånd att flyga hem europeiska turister. Och Egypten stoppar ankommande flyg.
  • Krigshärjade Somalia förbjöd alla flyg, inklusive godsflyg, efter sitt första fall. Humanitära flygningar är dock fortfarande tillåtna.
  • Tchad – som ännu inte har något rapporterat fall – har också stängt flygplatser och gränsen till coronadrabbade Sudan och Centralafrikanska republiken.
  • Andra länder förbjuder flyg och resande beroende på vilka länder de kommer från och flera stater sätter resande från högriskländer i karantän.
  • Turismen, inklusive kryssningsindustrin, har drabbats hårt då kryssningsfartyg förbjudits av bland andra turistländerna Madagaskar, Seychellerna och Mauritius.

Skolstängningar och förbud

  • Minst 13 länder på kontinenten har stängt eller förbereder för att stänga skolor och universitet – däribland Marocko, Sydafrika, Egypten, Zambia och Elfenbenskusten.
  • I Kenya uppmanas dessutom människor att arbeta hemifrån och tusentals har lämnat huvudstaden och tagit sin tillflykt till landsbygden.
  • I Senegal har Muslimska brödraskapet förbjudit religiösa firanden under mars månad och i Tunisien införs förbud mot bönesamlingar.
  • Såväl idrotts- som kulturevenemang ställs in runt om på kontinenten och i exempelvis Tunisien spelas matcher utan publik.

Begränsad kapacitet

I Afrikas mest befolkade land, Nigeria, förbereder man sig för ett ökat antal patienter.

Men frågan är om kapaciteten inom sjukvården kommer att räcka. Landets största stad Lagos, med 20 miljoner invånare, bedöms klara att hantera 2 000 fall, säger Bamidele Mutiu, som leder ett regionalt smittskyddsteam.

Temperaturen kontrolleras på alla som anländer via flyg till landet och personer från högriskländer uppmanas till karantän i två veckor.

I Liberia har man samtidigt användning för lärdomar man fick under ebolautbrottet 2014–2015.

Över 200 personer har utbildats till fältepidemiologer och letar efter sjukdomar i alla landets 90 distrikt.

– Om det finns ett fall av misstänkt sjukdom skickas ett prov till ett lab och testas, säger Tolbert Nyenswah, tidigare vice hälsominister i landet och senior forskningsassistent vid Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

ANNONS