Butiksanställda Lise, 21, ryter till: ”Trivs otroligt bra”

Har tröttnat på hånfulla frågor

Publicerad 2020-01-17

Lise Nebb Frönes, 21, trivs i kassan på matvarubutiken Kiwi.

Men kommentarerna om att hon borde sikta högre tycks aldrig ta slut.

– Jag förstår inte varför man har den inställningen, säger hon till norska TV2.

Till slut blev de missunnsamma kommentarerna för mycket. Butiksanställda Lise Nebb Frönes, i norska Åfjord, skrev ett långt inlägg på Facebook där hon satte ner foten ordentligt.

”Det här är frågor som jag ofta får. Frågor om varför jag, som ung, smart och förnuftig, jobbar på Kiwi när jag egentligen borde utbilda mig och få ett ’ordentligt’ jobb. Det är ju precis det som förväntas av mig”, skriver hon i inlägget som nu har över 2 000 gilla-markeringar.

Nu har Lise, 21, jobbat två år i butik.

Vill höja statusen

Faktum är att Lise trivs i matvarubutiken och nu vill hon göra vad hon kan för att få yrket att bli av med ”lågstatus”-stämpeln.

– Jag bestämde mig för att jobba heltid på Kiwi när jag hade ett sabbatsår efter gymnasiet. Jag trivdes så otroligt bra och ville bara vara kvar där. Jag ville inte gå i skola mer, säger hon till norska TV2.

”Alla jobb är lika viktiga”

I inlägget berättar Lise att hon gick ut med höga betyg och att det kanske är därför hon ofta får höra frågor som ”vad är planen till hösten då?” eller ”har du inte funderat på att nyttja din kunskap och potential på att skaffa en riktig utbildning?”.

”Nej, jag har inga planer på att börja plugga. Det är inte för att jag inte orkar. Jag har valt att vara kvar på Kiwi för att jag har lust till just det. Jag har funnit ett jobb som jag stortrivs med och det måste ju vara det vi alla vill uppnå?”, skriver Lise.

Nu har hon arbetat två år på Kiwi – och har inga planer på att lämna.

”Vi är beroende av alla yrken och alla jobb är lika viktiga för att samhället ska gå runt”, avslutar Lise inlägget.

Får stöd av minister

Norges näringsminister Torbjörn Röe Isaksen (Höyre) har svarat på Lises inlägg i norska tidningen VG.

”De som jobbar och bidrar till samhället borde få höra fyra enkla ord: TUSEN TACK FÖR INSATSEN! Och då är det ingen skillnad på om du jobbar som ingenjör, kassamedarbetare, bibliotekarie, sjuksköterska eller snickare”, skriver han i debattartikeln.

Följ ämnen i artikeln