SUS redo: ”Vi tar inga risker”

Uppdaterad 2020-01-27 | Publicerad 2020-01-22

De misstänkta fallen som undersökts på universitetssjukhuset i Skåne var inte coronavirus, visar provsvar.

Patienterna sökte själva vård och har hållits isolerade.

– Vi följde de väl inarbetade rutiner vi har vid fall av det här slaget. Patienterna var isolerade och prover skickades för analys. Resultaten visade att det inte rörde sig om coronavirus, säger Birgitta Holmgren, biträdande smittskyddsläkare, Region Skåne i ett pressmeddelande.

Biträdande smittskyddsläkare Eva Gustafsson sa tidigare under måndagen att man regelmässigt är mycket frikostiga med att ta prover på folk som har varit och rest i Kina och som kommer hem med luftvägssymptom.

Förutom i Kina har virusfall har under de senaste dagarna även upptäckts i Japan, Sydkorea, Taiwan, Thailand och USA.

Hos Region Skåne följer man hela tiden information som kommer från Folkhälsomyndigheten, som i sin tur informeras av World Health Organization (WHO).

– Lokalt har vi hittills en bestämmelse från Folkhälsomyndigheten och vi följer deras rekommendationer, säger Eva Melander, smittskyddsläkare vid Region Skåne.

Hundratals har insjuknat i coronaviruset i Kina.

Liknas vid mers

Det beslutades redan förra veckan att om någon som vistats i något av de drabbade områdena ringer in och uppvisar symptom på lungviruset kommer patienten att behandlas som om den hade mers eller sars, två andra farliga typer av coronavirus.

– Det här är ett liknande virus men vi kan inte tillräckligt om det ännu. Det kanske är mindre smittsamt, det vet vi inte, säger Eva Melander.

Både när det gäller provtagning, mottagande av patienter och försiktighetsåtgärder inom vården arbetar man enligt samma metod som vid mers.

– Det förefaller inte vara supersmittsamt men vi vill inte ta mer risker än vi kan med viruset.

”Ingen obefintlig risk”

Att coronaviruset kan komma till Sverige är ingenting som kan uteslutas, och Eva Melander menar att man måste ha såväl försiktighet som respekt inför att det är ett rörligt mål.

– Det är ingen obefintligt risk att någon i Sverige eller Skåne rest i Kina, varit i det området och kommer hem med symptomen. Det är inte en osannolik händelse. Vi måste vara förberedda. Även om det inte är det vanligaste turistmålet måste vi tänka att det är realistiskt att patienter rört sig i det här området. Vi måste ha en beredskap.

Folkhälsomyndigheten meddelade tidigare i dag att det inte finns något som tyder på att någon spridning ska drabba Sverige.

– Vi har erfarenhet av att det dyker upp sådana här fall runtom i världen och även om ett fall skulle dyka upp här i Sverige så förändrar det inte så mycket, sa Anders Tegnell, statsepidemiolog, till Aftonbladet.

Coronavirus orsakar enligt Folkhälsomyndigheten luftvägsbesvär. Äldre och personer som redan har försvagat immunförsvar riskerar att bli allvarligt sjuka.

PODD Det nya kinaviruset - så orolig bör du vara

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om det nya coronaviruset. Hur farligt är det och bör vi oroa oss här i Sverige? Gäst är smittskyddsexperten Pasi Penttinen.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen