Dödlig granatattack mot marknad i Afghanistan

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT
Zalmay Khalilzad är USA:s sändebud för Afghanistan. Arkivbild.

Minst 14 civila dödades och runt 40 skadades när granateld träffade en marknad i norra Afghanistan, uppger myndighetskällor. Kvinnor och barn ska finnas bland offren.

Samtidigt tar fredssamtalen mellan USA och talibanerna ett par dygns uppehåll.

Marknaden i provinsen Faryab attackerades av talibaner under de livliga morgontimmarna på fredagen, säger en talesperson för armén som uppger att talibanernas mål var en militär kontrollstation nära marknadsplatsen.

Enligt Naem Musamim, chef för sjukvården i provinsen, har en del av de svårast skadade flugits till ett sjukhus i Mazar-i-Sharif för vård.

Talibanerna har ännu inte kommenterat dådet.

"Mest produktiva"

Samtidigt har USA och talibanerna beslutat att de pågående fredssamtalen i Qatars huvudstad Doha ska avbrytas i två dygn. Under tiden ska möten mellan rivaliserande afghanska grupper hållas i Doha.

Det är ett 40-tal afghanska ledare och aktivister som ska träffas, efter att tyska och qatariska regeringarna tryckt på för att samtalen ska bli av. Deltagarna har ingen officiell status – något som tvingats fram av att talibanerna vägrar att offentligt ha någonting med den USA-stödda regeringen i Kabul att göra.

Sohail Shaheen, talesperson för talibanerna, säger att förhandlingarna med USA ska återupptas efter de två dygnen.

Det är sjunde omgången samtal mellan USA och talibanerna. Washington hoppas på framsteg i form av ett avtal om eldupphör och förhandlingar mellan talibanerna och regeringen före presidentvalet i Afghanistan den 28 september.

USA:s sändebud Zalmay Khalilzad talar om framgångar i de senaste samtalen.

– De här sex dagarna har varit de mest produktiva av de rundor vi haft med talibanerna. Vi har gjort framsteg i alla de frågor vi diskuterar, säger han.

Bomb i moské

Parterna har bland annat avhandlat tillbakadragandet av utländska trupper samt hur extremister ska förhindras från att använda afghansk mark för att attackera USA och andra länder.

Men under tiden har våldet i landet alltså fortsatt.

Under fredagen utlöstes även en bomb i en moské i Ghazni i centrala Afghanistan. Två personer dödades och 20 andra skadades, enligt guvernörens talesperson Aref Noori.

En av de dödade och 14 av de skadade var barn, meddelar stadens sjukhus.

Sprängladdningen tros ha placerats ut inför fredagsbönen. IS har tagit på sig moskédådet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

USA