Vita bönder får delvis ersättning i Zimbabwe

TT TT-AFP-Reuters

Publicerad 2019-04-08

Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa. Arkivbild.

Från och med nästa månad kommer regeringen i Zimbabwe att börja betala delar av ersättningen till de vita bönder vars gårdar beslagstogs för nästan 20 år sedan, under dåvarande president Robert Mugabes regim.

I ett uttalande från finansministern och jordbruksministern meddelas att 53 miljoner zimbabwedollar (cirka 167 miljoner kronor) avsatts för utbetalningar till "tidigare jordbrukare som påverkades av landreformerna och som befinner sig i ekonomiskt trångmål".

Vid den tiden drev cirka 4 500 vita farmare kommersiella jordbruk. Mer än 4 000 av dessa jordbruk beslagtogs och omdistribuerades till cirka 300 000 svarta familjer. Flera stora jordbruk gick även till ministrar i den dåvarande regeringen och till andra höjdare inom maktpartiet Zanu-PF.

Blomstrande jordbruksland

De så kallade landreformerna – vars genomföranden stundtals blev mycket våldsamma – motiverades med att det handlade om att korrigera den koloniala ordningen som gynnat vita människor. Dessutom skulle landreformerna stimulera till ekonomisk tillväxt för svarta människor.

Men många hävdar att landreformerna inneburit att det en gång så blomstrande jordbrukslandet Zimbabwe numera är beroende av matimport för att föda sin befolkning.

Regeringen understryker dock att kompensationen endast kommer att ges för utvecklandet av jordbruksfarmerna, inte för själva marken.

Locka investerare

Den organisation som företräder kommersiella bönder i Zimbabwe välkomnar måndagens besked från regeringen:

"Det är ett stort steg för regeringen att erkänna att man är skyldig kompensation, att förseningar har inneburit umbäranden och att man nu anser att det brådskar att hantera detta", skriver organisationen i ett uttalande.

Robert Mugabe styrde Zimbabwe från 1980 tills i november 2017, då han tvingades bort från makten. Hans efterträdare, och tidigare nära lierade, president Emmerson Mnangagwa har lovat at lyfta landets bottenkörda ekonomi genom att förstärka jordbruksproduktionen samt genom att locka utländska investerare.